BITKA ZA ZAGREB

Bernardić je pobijedio jer zagrebački SDP-ovci više ne vjeruju Milanovićevu timu

Bernardić je okupio ljude koji nisu u najboljim odnosima s Milanovićem: Rajka Ostojića, Komadinu, Aleksandru Kolarić

Uvjerljiva pobjeda nije nas iznenadila. U ozbiljnu akciju krenuli smo u lipnju, nakon lokalnih izbora. Bero je okupio najuži tim, počeli smo raditi na strategiji... - kaže sugovornik blizak Davoru Bernardiću , novom-starom šefu zagrebačkog SDP-a koji je na unutarstranačkim izborima za šefa najveće SDP-ove organizacije u zemlji pomeo protukandidate Miranda Mrsića i Gordana Marasa.

Dobio u svih 17 ogranaka

Danas su objavljene i brojke koje pokazuju da je Bernardić potukao ministre u svih 17 mjesnih ogranaka, od Peščenice do Novog Zagreba. Osvojio je točno 2648 glasova, gotovo dvostruko više nego njegovi protukandidati zajedno. Mrsić je, naime, osvojio 886 glasova, a Maras 569.

U javnosti se stekao dojam da Mrsić, zbog zvučne podrške u SDP-u ( Linić, Leko, Milanka Opačić...), ima dobre šanse boriti se protiv Bernardića. U Mrsićevu stožeru u nedjelju navečer, međutim, doživjeli su hladan tuš. Bernardić je uvjerljivim postotkom pobijedio i u onim četvrtima koje su se tretirale kao Mrsićeve.

Tko, dakle, stoji iza još jedne pobjede Davora Bernardića? Tko su ljudi koji su porazili kapitalce poput Linića i Leke? I je li zagrebački SDP zapravo pokazao da nije zadovoljan politikom vrha SDP-a i premijerom Milanovićem koji je u kampanji otvoreno agitirao protiv Bernardića? Bernardić je uza se okupio ljude koji s Milanovićem nisu u najboljim odnosima - ministra zdravlja Rajka Ostojića, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu i Aleksandru Kolarić, koju je vrh stranke odlučio izbaciti iz SDP-a.

Nepoznati operativci

No, naši sugovornici iz Bernardićeva tima kažu da su logistiku i pobjedu na izborima donijeli mladi, javnosti manje poznati SDP-ovci.

- Ostojić, recimo, u kampanji uopće nije sudjelovao. Pojavio se na možda ukupno dva skupa - kaže upućeni sugovornik. Bernardić je tim okupio odmah nakon Ostojićeva poraza na lokalnim izborima. U najužem krugu bili su bivša glasnogovornica u Račanovoj Vladi Aleksandra Kolarić, Bernardićev intimus Zvane Brumnić, član Predsjedništva Saša Molan, član Uprave APIS-a Denis Hrestak, Bernardićev vjenčani kum Tihomir Barišić i Dominik Etlinger iz Foruma mladih SDP-a.

Jedan od članova

- To je jezgra koja je osmislila strategiju. Još u lipnju dogovorene su ključne stvari: nećemo imati negativnu kampanju i okrenut ćemo se običnom članu. Stvorili smo priču u kojoj je ‘Bero jedan od članova’ - kaže sugovornik iz užeg tima. Važnost su dali terenskoj bitki.

- Polovica članova su Bernardićeva vojska. On na terenu ima 45 posto sigurnih glasova, a naše je mišljenje da su zapravo negativna kampanja protukandidata, izbacivanje Aleksandre Kolarić iz stranke i nezadovoljstvo vrhom SDP-a donijeli prevagu, odnosno dodatne postotke kojima smo izborili pobjedu u prvom krugu - objašnjavaju svoje viđenje Bernardićevi suradnici.

Bernardić je još u nedjelju najavio da će zagrebački SDP voditi u pobjedu na lokalnim izborima u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:34