STIGLA IM INSPEKCIJA

Benzinska postaja u Orebiću prodavala gorivo skuplje od Vladina limita: Kazne su basnoslovne

Državni inspektorat zaprimio je ukupno 12 predstavki u kojima se ukazuje na moguće nepravilnosti

Benzinska postaja, ilustracija

 /Darko Tomas/cropix

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata, kako neslužbeno doznajemo, utvrdila je prekršaj na benzinskoj postaji u Orebiću, te da se tamo nije poštivala odluka Vlade o ograničenju cijene benzina. Protiv trgovca će, doznajemo, biti poduzete upravne i prekršajne mjere sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača. Podsjetimo, i da su u slučaju kršenja Zakona propisane novčane kazne za pravnu osobu u iznosu od 10 do 200 tisuća kuna, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 10-15 tisuća kuna.

Vlada je, inače, od utorka, 23. kolovoza donijela novu uredbu o cijenama, koja se, kako je utvrdila inspekcija, na Orebiću nije poštivala u utorak, dok su danas usklađeni s cijenama.

Inspekcija se, inače, pojavila na benzinskoj postaji nakon što je Aleksandar Hatzivelkos, profesor na Veleučilištu u Velikoj Gorici u utorak na Facebooku objavio kako je na toj benzinskoj postaji Eurosuper 95 platio 12,30 kuna po litri, iako je Vlada ograničila cijenu na 11,19 kuna.

- Dakle, na Orebiću postoji jedna benzinska pumpa. Jedina, benzinska pumpa Orebić. Tko je vlasnik, ne znam. Pretpostavljam neki lokalni baja. I danas ja natankao rezervoar, benzin Eurosuper 95, a cijena - 12.30 kn. Čekaj, kažem sam sebi, zar nije Vlada RH propisala cijenu od 11.19 kn? Brzo provjerim, i fakat je. Sad, to mi je na rezervoaru razlika od cca 50 kuna - napisao je, među ostalim, Hatzivelkos, koji se žalio Državnom inspektoratu. Objavio je i račun koji je platio, ali i peripetije u kontaktima s Inspektoratom.

Oko ovog slučaja kontaktirali smo i spornu benzinsku postaju - BP Orebić-Ravlić d.o. Djelatnik koji se javio, nije znao detalje, kazao je da je vlasnik u Zagrebu, ali nam je potvrdio da je tijekom jutra bila inspekcija.

Doznajemo i da je Državni inspektorat zaprimio ukupno 12 predstavki u kojima se ukazuje na moguće nepravilnosti vezano za naplatu većih cijena goriva od cijena propisanih uredbom. Trenutno je u tijeku šest inspekcijskih nadzora, a do sada je u dva slučaja utvrđeno da se trgovci nisu pridržavali Uredbe i protiv njih će biti pokrenute prekršajne mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:08