NOVO POSKUPLJENJE

Benzin iznad 8 kuna, ali je u Sloveniji još skuplji

Cijenu od magičnih osam kuna eurosuper 95 je za deset lipa preskočio početkom ožujka. U 2010. Ina je dignula cijene za 6 posto
 Željko Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB - Cijene Eurosupera i Eurodizela na Ininim benzinskim crpkama od početka godine do danas poskupjela su oko 6 posto. Dva dana prije kraja 2009. cijena litre eurodizela bila je 7,69 kuna, a danas je 8,18 kuna, cijena Eurodizela bila 7,13 kune, a danas je 7,55 kuna. Povećanje cijene benzina uvjetovano je konstantnim rastom cijena sirove nafte koja je je u proteklom razdoblju dostigla najvišu cijenu u proteklih 15 mjeseci od 83,52 američka dolara.

Zašto je cijena skočila?

Prema tvrdnjama analitičara, cijena sirove nafte u sljedeća dva mjeseca mogla bi varirati između 75 i 85 dolara, a sredinom godine možda prijeđe i 85 dolara. Ipak, mnogobrojni naftni stručnjaci još uvijek “mozgaju” zbog čega je cijena nafte u ovoj godini naglo skočila. Iako se tvrdi da je uzrok zimsko godišnje doba, navodi se i da je zbog gospodarske krize dovoljno zaliha nafte, a u OPEC-u smatraju da bi se, s obzirom na okolnosti, cijena trebala kretati između 70 i 80 dolara.Cijena benzina u Hrvatskoj formira se na osnovi cijene na londonskoj burzi i kretanja cijena na mediteranskom tržištu. Cijenu od nekad magičnih osam kuna eurosuper 95 je za 10 lipa preskočio na početku ovog mjeseca i nastavio rasti.

Najskuplje u Nizozemskoj

U odnosu na cijene u europskim zemljama cijena litre Inina benzina je prilično konkurentna. Tako je litra benzina ovaj tjedan među jeftinijima u Europi. Među ostalim, Hrvati benzin plaćaju manje od Talijana, Mađara, Slovenaca, a skuplje od Austrijanaca, Ciprana, Bugara. U ovom trenutku najskuplji benzin u Europi plaćaju vozači u Nizozemskoj, gdje litra stoji 1,48 euro (10,7 kuna). Najjeftiniji eurosuper 95 je pak na Cipru (0,96 eura) i u Bugarskoj (0,95 eura).

Najskuplju litru eurodizela plaćaju Britanci 1,33 eura (9,6 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:41