‘PROFILIRANJE DJECE‘

Benčić traži osnivanje povjerenstva: ‘Iz agencija su iscurili i podaci više od 200 maloljetnika‘

Sandra Benčić kaže da agencije rade profile djece koja će možda, kad postanu punoljetni, morati vraćati dug roditelja pa ih profiliraju

Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnica Sandra Benčić (Možemo) u četvrtak je pozvala da se osnuje saborsko povjerenstvo koje bi istražilo curenje osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja, te upozorila da je u jednom od njih iscurilo više od 200 osobnih podataka maloljetnika.

„Budite vi maloljetnik kojem su mama ili tata dužni“, rekla je zastupnica, predstavljajući inicijativu koju su SDP i Možemo predložili početkom travnja zbog masovnih objava osobnih podataka građana, što su učinile agencije B2 Kapital i EOS Matrixa u zadnjih nekoliko mjeseci.

Kaže da agencije rade profile djece koja će, „možda, kad postanu punoljetni morati vraćati dug roditelja, pa ih unaprijed profiliraju“.

Industrija vrijedna 40 milijardi kuna

Navela je da ukupna industrija naplate potraživanja iznosi 40 milijardi kuna, a da je nitko ne nadzire.

Agencijama, tj. utjerivačima dozvoljavamo da bez regulative mogu maltretirati građane kad hoće, nazivati ih 20 puta dnevno, dolaziti im pred kuću, fotografirati je, kazala je Benčić.

Upozorila je i da agencije prikupljaju podatke ne samo o dužniku, nego i o njegovoj djeci, supružniku, rodbini, zovu susjede.

To nije anegdotalno, to zna istaknuti dužnosnik HNB-a jer je on bio susjed kojeg se zvalo, rekla je zastupnica.

U utjerivanju dugova agencije često koriste metode koje su ogavne, neljudske, ispod svake razine dostojanstva onih čija se potraživanja naplaćuju, upozorava i Peđa Grbin (SDP).

Zbog činjenice da ta djelatnost nije regulirana, utjerivači mogu raditi gotovo sve što požele, istaknuo je, te objasnio kako je ideja osnivanja istražnog povjerenstva da zastupnici „uzmu stvar u svoje ruke“.

Duboko sam uvjeren da postoje točke na kojima se vlast i oporba mogu naći, poručio je kolegama iz saborske većine.

‘Odbili ste nam šest inicijativa‘

SDP i Možemo žele da se na istražnom povjerenstvu utvrdi razmjenjuju li agencije za naplatu potraživanja osobne podatke svojih dužnika s drugim pravnim osobama ili drugim agencijama, prikupljaju li druge podatke o članovima kućanstva dužnika, pa i maloljetnicima.

Žele utvrditi i koriste li se agencije nametljivim, zlostavljačkim ili drugim nedopuštenim praksama u naplati dugovanja.

Benčić nije optimistična oko ishoda njihove inicijative.

Odbili ste nam šest inicijativa da se regulira rad agencija, zaključke, naravno da ćete odbiti i prijedlog da se osnuje istražno povjerenstvo, jer kome je u interesu da se sazna kako operiraju agencije za naplatu potraživanja, rekla je kolegama iz saborske većine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:03