MIJENJANJE STRANE

Beljakov HSS se dogovorio s HDZ-om! Suradnja zasad samo u jednoj županiji, u SDP-u nevjerica: ‘Izdaja!‘

Znakovito je da je do naglog obrata “seljaka” došlo tek dan nakon velikih turbulencija u SDP-u
Krešo Beljak
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Između HSS-a Kreše Beljaka i HDZ-a pao je dogovor da zajedno vode Skupštinu Zagrebačke županije, neslužbeno doznajemo.

Suradnja bi, kako smo doznali iz više izvora iz Županije, uključujući HDZ i županijski ogranak HSS-a, trebala biti realizirana idući tjedan na trećoj konstituirajućoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije kada bi izglednu većinu, kako sada stvari stoje, složili HDZ (13 mandata), nezavisna lista župana Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti (osam mandata) te HSS (četiri mandata). Dakle, 25 mandata od ukupno 47 u Skupštini.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije odgovarao na naše pozive za komentar, a poslije se očitovao statusom na Facebooku: "Ne, HSS ne mijenja stranu i ne, Beljak se nije dogovorio s HDZ-om", napisao je u statusu komentirajući kvalitetu Jutarnjeg lista.

Međutim, iako Beljak niječe bilo kakve dogovore s HDZ-om, njegova kolegica Martina Glasnović, predsjednica Županijskog ogranka HSS-a, rekla nam je "da je HSS spreman preuzeti odgovornost".

- Idući bi tjedan trebala biti konstituirajuća sjednica, a HSS je za to da se složi većina jer započeti projekti moraju ići dalje. Stranke koje su sada pokrenule inicijativu smatraju da je HSS zadovoljavajući partner - izjavila je Glasnović, aludirajući na HDZ i stranku župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića koji žele partnere za skupštinsku većinu. Inače, i HDZ i SDP imaju po 13 mandata.

Ultimatum Fokusa

Pritom, suradnja SDP-a, HSS-a, stranke Fokus Darija Zurovca i Domovinskog pokreta raspala se jer je Fokus, kažu iz HSS-a, htio svog predsjednika skupštine, a ovi na to nisu pristali.

- Ultimatum Fokusa nije nam bio prihvatljiv – prokomentirala je kratko Glasnović dodajući da su HSS i Fokus bili žestoki takmaci u Samoboru gdje je nakon 12 godina vladavine Kreše Beljaka na čelo došla Petra Škrobot iz Fokusa.

Prema tome, ako je HSS Zagrebačke županije sklon složiti većinu na idućoj sjednici skupštine, ali to neće činiti s SDP-om, Fokusom i Domovinskim pokretom, kako sami kažu, preostaje im još samo suradnja s HDZ-om i strankom Stjepana Kožića.

Iz HDZ-a su nam također odgovorili da su pri kraju dogovori oko stabilne većine iako nisu htjeli reći da se ti razgovori vode s HSS-om. Napomenuli su pritom da bi se s Beljakovom strankom "projektni i programski dogovor mogao postići" iako su odbacili mogućnost nacionalne i županijske koalicije.

Zmajlović: 'To bi bila prevara'

Činjenica je da bi HSS ovim potezom izašao iz koalicije sa SDP-om na županijskoj razini i sklopio netipičnu suradnju sa strankom s kojom na državnoj razini dosad nisu nalazili zajednički jezik. Nerijetko su u saboru između HDZ-ovaca i predsjednika HSS-a Beljaka padale i teške uvrede. Iz HSS-a, pak, odbacuju mogućnost da je ova suradnja uvertira u koaliciju na nacionalnoj razini.

No, činjenica je da se skupština Zagrebačke županije nije uspjela konstituirati ni dva mjeseca nakon lokalnih izbora, a već su imali dva propala pokušaja konstituiranja što znači da prijeti ponavljanje izbora. Mrtva se trka vodila između koalicije HDZ-a i SDP-a koje imaju jednaki broj mandata – 13. Još prije nekoliko dana Također, znakovito je i da je do naglog obrata “seljaka” došlo tek dan nakon velikih turbulencija u SDP-u kada je predsjednik stranke Peđa Grbin iz SDP-a izbacio bliske suradnike Davora Bernardića, među ostalima, Gordana Marasa i Rajka Ostojića.

Iz SDP-a je situaciju prokomentirao i Mihael Zmajlović.

- U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada. Ne vjerujem u taj scenarij jer to bi značilo prevaru ne samo našeg koalicijskog dogovora već i direktnu izdaju birača, koja bi u ovom slučaju bila čak i gora od one koju je na nacionalnoj razini svojedobno napravio HNS. Tim više što je većina u Županijskoj skupštini moguća i bez HDZ-a i SDP je spreman podržati takav prijedlog - rekao je Zmajlović koji je na lokalnom izborima izašao kao kandidat za župana Zagrebačke županije, ali je izgubio od Stjepana Kožića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:07