NOVO RAZOČARANJE

BDP PAO 1,2% Grčić tvrdi: 'Pad je usporen, oporavljamo se'

Maras: Godinu ćemo završiti u plusu. Analitičari: I 2014. je recesijska
Zagreb, 070214.Markov trg, Banski dvori.Press konferencija Branka Grcica potpredsjednika Vlade na temu koristenja EU fondova.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Sve je upućivalo na to da se recesija u četvrtom tromjesečju samo produbila pa službena objava podatka o padu BDP-a za 1,2 posto nije nikoga iznenadila, ali mnoge je vjerojatno obeshrabrila. Snažniji pad na kraju godine pogoršao je i ukupni rezultat za 2013. u odnosu na očekivanja većine institucija pa je, prema prvoj procjeni DZS-a, BDP u 2013. smanjen za jedan posto. Detaljnija struktura bit će objavljenja u ožujku.

Otkad je došla na vlast, već osam kvartala, sadašnja Vlada nije ni jednom nije imala priliku pohvaliti se povećanjem BDP-a. Ali svaki put kada stigne neugodna brojka, barem ministri izraze nadu da će uskoro biti bolje. Za potpredsjednika Vlade Branka Grčića posljednji je pad očekivan, a kao ključni problem vidi izostanak investicija u privatnom sektoru koji je “očito, opet zakazao”. Iako je riječ o skromnom pomaku, blagi oporavak industrijske proizvodnje u zadnjem kvartalu prošle godine Grčić smatra ohrabrujućim, i to vidi kao dobar znak za ovu godinu.

- Ima naznaka za optimizam u 2014., ali teško je očekivati rast ako za više od dva postotna poena smanjujemo javnu potrošnju, koja je u 2013. jedina pridonosila BDP-u- rekao je Grčić. Manju javnu potrošnju, nada se, mogli bi neutralizirati oporavak Europe i izvoza te investicije privatnog sektora koje Vlada pokušava potaknuti. Na pitanje kako tumači izostanak promjene trendova, što je dugo najavljivao, potpredsjednik Vlade odgovorio je u pozitivnom tonu: on pomakom smatra i “usporavanje pada”.

- Ono što je na kraju 2012. bio pad od 2,2 posto, sada je 1,2 posto, a ono što je lani bilo minus 1,9 posto, sada je minus 1 posto. Taj je trend lagan, ali oporavak se vidi - istaknuo je Grčić. Njegov kolega Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, poput nekih analitičara i Europske komisije očekuje da će BDP ove godine ipak rasti.

- Upravo to je ono što i ja očekujem, i to me veseli. Možda u ovom trenutku gospodarska situacija nije prelagana, ima dosta nezaposlenih i svi očkujemo da se stvari pokrenu. Ali nakon pet godina ovu ćemo godinu završiti u malom plusu - izjavio je Maras. Međutim, kako vrijeme odmiče, analitičari ublažavaju prognoze i sada većina očekuje da će i 2014. biti recesijska.

U Splitskoj banci, primjerice, procjenjuju da će BDP pasti 0,5 posto, a u Zagrebačkoj banci najavili su minus od jedan posto.

Jedan od razloga sve slabijim očekivanjima je posve statistički, s obzirom na “negativni prijenos” iz zadnjeg kvartala. Ako bi BDP iduće godine stagnirao na razini s kraja 2013., samo po toj osnovi, ističu analitičari, minus bi iznosio 0,5 posto. K tome, pojačana fiskalna prilagodba znači i skromniju domaću potražnju, a slaba su očekivanja i od oporavak EU s obzirom na nekonkurentnost domaćih poduzeća. Izgledan je tek blagi rast investicija, kao i još jedna dobra turistička sezona, ali oni teško mogu kompenzirati brojne slabosti ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:15