PROMJENA USTAVA

Bauk najavio mogući referendum o pravu žene na izbor: ‘Ako će ga biti, odvijat će se prema starim pravilima‘

Postoji razmimoilaženje o potrebi takve intervencije u Ustav. Na snazi je zakon kojim je omogućen prekid trudnoće, kaže Branko Bačić

Arsen Bauk

 Ranko Suvar/CROPIX

U Saboru je opet burno. Oporba traži istražno povjerenstvo za događaje u INA-i, a HDZ je u javnu raspravu uputio prijedlog izmjena Ustava koje se odnose na referendum. No nema dogovora oko izmjena Ustava vezano uz pravo žene na pobačaj.

Na početku gostovanja u HRT-ovoj emisiji Studio 4, HDZ-ov predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić odgovorio je na pitanje zašto se, sad kad se ide u promjene Ustava vezano uz referendum, odmah ne stavi i dio koji se odnosi na pravo žene na pobačaj, a što traži lijevo liberalna opozicija.

Promjena Ustava podrazumijeva konsenzus o predloženoj izmjeni ustava, ističe Bačić, dodajući da u ovom slučaju konsenzusa po tom pitanju nema.

- Postoji razmimoilaženje o potrebi takve intervencije u Ustav. Na snazi je zakon kojim je omogućen prekid trudnoće. Ustavni sud je rekao da je to u skladu s Ustavom - pojašnjava dodajući kako nema nikakve potrebe dalje inzistirati na nekim novim odredbama koje bi mijenjale Ustav.

Dodaje da postoji konsenzus oko izmjena Ustava vezano uz uređenje pitanja referenduma.

SDP-ov Arsen Bauk osvrnuo se na pitanje prava na pobačaj i unošenja odredbi u Ustav.

- Ne radi se o ucjeni HDZ-a. Ustav se mijenja s 2/3 glasova. Proces promjene Ustava prolazi osam puta glasovanja u Saboru i na odborima. Na osmom koraku je potrebno dobiti 101 glas. Prvih sedam koraka je proces koji je dug te koji iziskuje određenu razinu dogovora. Kad bude razina dogovora takva da možemo podržati ustavne promjene, mi ćemo to napraviti. Traju razgovori, pregovori itd. Što se tiče izmjene Ustava oko referenduma, isticana je često potreba boljeg uređenja referendumske materije. Što se tiče promjene Ustava oko dodatnog osnaživanja prava žene na izbor, također smo u velikom broju javnih nastupa na to upozoravali.

Bauk je, prenosi HRT, spomenuo i mogućnost održavanja referenduma o pravu žene na izbor.

- Ako će ga biti, neće se odvijati prema novim pravilima, već prema pravilima koja su sad na snazi - ističe pa dodaje sljedeće: "Bit ću sasvim jasan. Kad Sabor raspiše referendum, onda se može dogoditi taj osmi korak, skupljanje 101 ruke za izmjene Ustava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:05