‘STOP‘ S PANTOVČAKA

Bauk: Da, Milanović je izdao takvu zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Bauk: Kundid je dobio zapovijed da ne dođe na sjednicu Odbora za obranu

Tihomir Kundid, Zoran Milanivić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP) potvrdio je da ga je načelnik GS OS RH Tihomir Kundid izvijestio da temeljem zapovijedi predsjednika Milanovića nije u mogućnosti doći na sjednicu Odbora, na koju su ga vladajući pozvali kao izvjestitelja o tehničkim detaljima obučne misije NSATU.

„Dobio sam pismo načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH u kojem me izvještava da sukladno dobivenoj zapovijedi koju je zakonski obvezan provesti, nije u mogućnosti doći na sjednicu saborskog Odbora za obranu koja se nastavlja u ponedjeljak u 13,30 sati, a predlagatelji točke, a to su sedam zastupnika vladajuće većine koji su načelnika Tihomira Kundida pozvali kao izvjestitelja, odlučit će što će napraviti s tim, dok se o ostalim točkama može najnoromalnije raspravljati”, izjavio je Bauk novinare po saznanju da je predsjednik RH Zoran Milanović ponovno zabranio načelniku GS OS Kundidu da dođe u Sabor na sjednicu Odbora za obranu i pojasni tehničke detalje NATO misije sigurnosne i obučne potpore Ukrajini - NSATU.

Postoji prijedlog Vlade, postoje zastupnici koji žele doći na sjednicu saborskog Odbora i postoje predlagatelji – MORH, ministar i dva državna tajnika, i ako svi oni dođu, kaže Bauk, onda će se raspraviti tih 12 točaka, i to je formalni dio, a o političkom i PR-ovskom dijelu odlučit će oni koji inače odlučuju kako će se nastaviti.

Upitan politizira li i mobingira predsjednik Milanović načelnika GS OS, kako je izjavio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, Bauk je odgovorio da je on u vojarni - u kojoj je sada smješten Sabor - prije 26 godina, u prvoj generaciji polaznika časničke škole za vrijeme služenja vojnog roka naučio da se zapovijedi provode, a ne komentiraju.

„Predsjednik Republike sukladno svojim ovlastima je izdao zapovijed koja je u skladu s Ustavom i zakonom, a nisam siguran koliko je u skladu s poslovnikom Hrvatskog sabora da načelnik GS OS bude izvjestitelj za pojedinu točku jer on nije čelnik državnog tijela”, dodao je Bauk.

Kazao je i da se, bez obzira na prijepore u saborskom Odboru, o toj točki može održati plenarna rasprava u utorak.

Budući da su vladajući ovaj tjedan zbog zabrane dolaska načelniku GS OS Kundidu napustili sjednicu Odbora za obranu, a SDP-ovci danas odbili sudjelovati na Odboru za vanjsku politiku, novinare je zanimalo je li na djelu ‘rat odborima‘.

SDP-ov Bauk na to je odgovorio da parlamentarna praksa ima različite vrste djelovanja i svaka parlamentarna stranka bira način na koji će djelovati u okviru Poslovnika na koji će djelovati. "Sve ovo što se događa u okviru je parlamentarne tradicije, prakse i Poslovnika, a umjesto rata radije bih upotrijebio izraz poslovničko nadmudrivanje", ocijenio je.

Bauk je i mišljenja da su potezi vladajućeg HDZ-a ‘pokušaj da se ponovno pogurne kampanja‘ njihovog nestranačkog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca te smatra da će ovakva događanja trajati do predsjedničkih izbora.

Ministar obrane Ivan Anušić ranije danas izjavio je novinarima da predsjednik RH Milanović "mobingira Kundida i Oružane snage RH" te je procijenio kako je "ovo što se sada događa udar na institucije hrvatske države i temelje hrvatske države" te "zlouporaba položaja i pozicije koju uživa Zoran Milanović".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 16:01