IMAMO VIDEO

Baš kad je Banožić dočekivao Black Hawkove, Milanović se ‘rulao‘ po pisti u vladinom avionu

Prva dva višenamjenska helikoptera Black Hawka predstavljena su u svibnju

Iskrcavanje Black Hawka i vladin avion lijevo

 Krešimir Žabec/

U 11 sati i 30 minuta u Međunarodnu zračnu luku Zagreb ‘Franjo Tuđman‘ sletio je transportni avion C-17 američke vojske koji je dopremio dva hrvatska Blackhawka UH-60M.

Podsjetimo, projekt opremanja Oružanih snaga RH s dva helikoptera počeo je u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a, a današnjem prihvatu helikoptera nazočio je ministar obrane Mario Banožić. Od ukupno četiri helikoptera, dva su iz donacije Vlade SAD-a, a dva helikoptera koja su danas stigla nabavilo je Ministarstva obrane.

Prva dva višenamjenska helikoptera Black Hawka predstavljena su u svibnju, koje je Hrvatska dobila kao članica NATO saveza, dobila donacijom od Sjedinjenih Država.

image

Mario Banožić

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Ta dva Black Hawka s opremom vrijede 138 milijuna dolara, od čega 53 milijuna financira Vlada SAD-a, a 85 milijuna Ministarstvo obrane RH na teret Državnog proračuna.

Helikopteri su višenamjenski, odnosno osnovna namjena će im biti prijevoz ljudi i opreme. Mogu prevesti do 11 putnika, uz dva tehničara letača.

Maksimalna im je brzina do 360 kilometara na sat, plafon leta šest kilometara, a maksimalan dolet 511 kilometara.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Inače, u vrijeme kad su stigli helikopteri predsjednik Zoran Milanović je išao na put za Čitluk te je bio u hangaru s vladinim avionom, udaljenim oko 100 metara od američkog aviona. Predsjednik se samo provozao u vladinom avionu pokraj američkog tansportnog aviona koji je iskrcavao Black Hawk helikoptere bez da se pojavio na samoj primopredaji na kojoj je bio ministar obrane Mario Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:46