PRVI ŠEF PREDSTAVNIŠTVA EUROPSKE KOMISIJE

Barrosov ambasador u Zagrebu bit će Baričević

 Biljana Gaurina/CROPIX

Branko Baričević, hrvatski veleposlanik u Portugalu, 1. srpnja postat će prvi voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Baričević spada u uzak krug vodećih karijernih diplomata, a punih sedam godina proveo je kao veleposlanik u Bruxellesu i odlično je upoznat s funkcioniranjem institucija Europske Unije.

Kolindina želja

Interes za ovu funkciju pokazala je i Kolinda Grabar-Kitarović, međutim, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso odlučio se za Baričevića. Tako će ovaj specijalist dermatologije, koji je u Ministarstvu vanjskih poslova od 1995., 1. srpnja postati predstavnik Europske komisije u Zagrebu. Dan ranije, 30. lipnja, Delegacija Europske Unije u Zagrebu se zatvara, a već idućeg dana otvorit će se novo Predstavništvo Komisije u Hrvatskoj. Predstavništvo djeluje kao glavna veza između Komisije s jedne strane te vlasti i građana država članica s druge strane i osigurava redovitu i pravodobnu komunikaciju i protok informacija između Zagreba i Bruxellesa.

Branko Baričević rođen je u Osijeku, a diplomirao je u Zagrebu i do sredine 90-ih radio je u KBC-u Zagreb.

Žužulov zamjenik

U diplomaciju je ušao u vrijeme dok je ministar bio Mate Granić. Kao bliski suradnik Miomira Žužula, proveo je tri godine na položaju zamjenika veleposlanika u Washingtonu, a 2005. je imenovan za veleposlanika pri EU.

U diplomatskim krugovima slovi kao profesionalac i zato je zadržao važan položaj za vrijeme četiri vlade: Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Zorana Milanovića.

Spašavanje u Bruxellesu

Od 2012. bio je veleposlanik u Portugalu, a prošle godine postao je i prvi hrvatski tzv. “leteći diplomat”, što je sinonim za ljude koji predstavljaju Hrvatsku u državama u kojima nema stalnih diplomatskih predstavništava. Od rijetkih situacija kada se našao u medijima, vjerojatno najzanimljivija se dogodila 2009., kada je izbio požar u sjedištu EU.

Dok je trajala hitna evakuacija, u zgradi je boravilo i hrvatsko izaslanstvo koje je čekalo sastanak ministra Jandrokovića s povjerenikom Rehnom. Dok je izaslanstvo napuštalo zgradu, naišli su na osobu koja je u požaru zadobila opekline, a spasio ju je Baričević, koji je kao nekadašnji liječnik, pružio medicinsku njegu do dolaska hitne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:25