TKO JE PODMIĆEN IZ HDZ-OVA CRNOG FONDA?

Barišić: Sanader kupio jednog koalicijskog partnera za pola milijuna kuna

Najveći iznosi izvučeni iz Fimi-Medije potrošeni su u predizborno vrijeme
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Kada je bivši rizničar HDZ-a i tada još aktualni šef Carinske uprave, Mladen Barišić, prije nekoliko mjeseci u jeku afere Fimi-Media slao poruke bivšim stranačkim kolegama da u slučaju uhićenja može svašta reći istražiteljima te da će mnoge povući za sobom, to očito nije bila isprazna “prijetnja”.

Nosio gotovinu

Njegovo iscrpno priznanje USKOK-u, kao i priznanje njegove prijateljice, vlasnice Fimi-Medije, Nevenke Jurak, uvuklo je u aferu cijeli niz poznatih osoba, počevši od bivšeg premijera Ive Sanadera nadalje. Međutim, istražiteljima su ta priznanja ujedno otvorila put prema novim dokazima kojima žele raskrinkati cijelo klupko korupcije i kriminala u najvišim gospodarskim i političkim krugovima Hrvatske.

Ono što bi najviše moglo potresti HDZ, ali i dovesti u pitanje regularnost izbora 2007., ako se pokaže točnim, jest informacija da je novcem iz Fimi-Medije “kupljen” sada već bivši predsjednik jedne parlamentarne stranke. Riječ je o saznanjima da je u to vrijeme pola milijuna kuna prema nalogu Ive Sanadera predano u ruke stranačkog čelnika koji je bio značajan za Sanadera, ali i za HDZ-ov uspjeh na izborima.

Kupnja slika

U medijima je već objavljeno kako je Barišić izjavio da je Sanaderu u gotovini ukupno odnio oko 30 milijuna kuna izvučenih preko Fimi-Medije. Kako neslužbeno doznajemo, Nevenka Jurak također je potvrdila da je novac od “dobiti” Fimi-Medije davala Barišiću koji ga je prosljeđivao Sanaderu za potrebe stranke.

Jurak je navodno o tim isplatama vodila preciznu evidenciju. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji nisu uspjeli doći do tog pisanog dokaza tijekom pretresa kod Nevenke Jurak jer ga je ona uništila. No, radilo se o okruglo 35 milijuna kuna. Milijuni kuna izvučenih iz Fimi-Medije, prema informacijama kojima raspolažu istražitelji, potrošeni su izravno za potrebe HDZ-a. Uz dio novca koji se može pripisati potrebama pojedinih ljudi iz vrha stranke, kao što su Bianca Matković i ministar Darko Milinović koji su navodno neko vrijeme iz crne blagajne dobivali “dodatke” na redovnu plaću, plaćanje odjeće za članice Vlade u zagrebačkim trgovinama ili kupnju umjetničkih slika za Sanadera, najveći iznosi utrošeni su za promidžbu HDZ-a, i to dosta u predizborno vrijeme 2007.

Svjedoci ili okrivljenici

Kako smo već izvijestili, Nevenka Jurak navodno je iz blagajne Fimi-Medije potrošila 4 milijuna kuna na promidžbeni materijal HDZ-a. U to je vrijeme po Sanaderovoj uputi više od 400 tisuća eura otišlo za kupnju jednih novina na zadarskom području.

Nešto manje, 300 tisuća eura, potrošeno je na vlasnički ulazak u lokalnu televiziju na području Slavonije.

U nastavku istrage još treba provjeriti jesu li sve informacije točne, o čemu će ovisiti u kojem će se svojstvu pojaviti ostali sudionici nezakonitih radnji - kao svjedoci ili okrivljenici.

Što je sve plaćala crna blagajna

4

milijuna kuna promidžbeni materijal HDZ-a za 2007.

400

tisuća eura za novine na zadarskom području

300

tisuća eura za ulazak u vlasničku strukturu lokalne TV na području Slavonije

dodaci na redovnu plaću ministara

plaćanje odjeće u nekim zagrebačkim trgovinama za članice Vlade

kupnja umjetničkih slika za Ivu Sanadera

oglašavanje u lokalnim medijima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:26