ODGOVOR MINISTRA

Banožić o pilotu Selaku: ‘Da zovem čovjeka koji vrijeđa HV i mene?‘ O Milanoviću: ‘Uličarski vrijeđa, to je udbaška škola‘

Otkrivanjem eksponata Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je dalo obol pukovniku koji je prije 30 godina s Ponikve doletio u Resnik

Mario Banožić

 Robert Fajt/Cropix

Eksponat vojnog zrakoplova MiG-21, kojim je u jeku Domovinskog rata prije 30 godina iz Srbije u splitsku zračnu luku doletio pukovnik Ivica Ivandić, otkriven je u ponedjeljak u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama kod Splita, a ministar obrane Mario Banožić najavio je nova ulaganja u vojsku.

​Otkrivanjem eksponata Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je dalo obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je prije 30 godina sa srbijanskog aerodroma Ponikve kod Užica preletio na hrvatsku stranu i sletio u splitsku zračnu luku u Resniku.

image

Ivica Ivandić

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Novinari su ministra pitali zašto na obilježavanje ove obljetnice nije pozvan i brigadir Ivan Selak, koji je istoga dana prije 30 godina također MiG-om sletio na zagrebačku Zračnu luku, a koji ga je sinoć prozvao te poručio kako je i bolje da ga iz MORH-a nisu zvali, "jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu".

Banožić je iz Divulja poručio da je Selak u posljednjih godinu dana već u par navrata izlazio u javnost komunicirajući na neprimjeren način, iako u Hrvatskoj vojsci poštuju ono što je radio kao vojni pilot, "a ono ljudsko je njegova stvar i govori najbolje o njemu".

"Ono što mogu reći je da nisam sudjelovao u popisu pozivanja niti to ikada činim, kao što ni ne branim da netko dođe na vojne događaje. Organizator ovog događaja je HRZ, ja sam gost kao ministar obrane koji je dao podršku postavljanju MiG- a i obilježavanju dana preleta. Odao sam čast i priznanje pukovniku Ivandiću i svemu što je činio zrakoplovstvu i budućim generacijama pilota", ustvrdio je.

Istaknuo je da osobne stavove Selaka ne želi komentirati, ali ga kao ministar može pitati o njegovoj ulozi u remontu MiG-ova, što je učinio i na koji način te zašto ni danas hrvatska javnost nema jasne odgovore na ta pitanja, a na opetovano pitanje zašto nije pozvan, odgovorio je protupitanjem: "Znači čovjeka koji vrijeđa Hrvatsku vojsku i mene je da ga pozovem, je li tako".

Novinare je zanimalo i koji su to uvjeti pod kojima bi sjeo za stol s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga Zoranom Milanovićem, na što je Banožić kazao kako su uvjeti jasni - poštivanje Zakona o obrani.

"Ja nikada nisam ulazio dalje u ovaj dio političkih događaja koje je on sam inicirao prije svega da bi stvorio jedan sukob između načelnika Glavnog stožera i mene. Načelnik Glavnog stožera je upozorio mnogo puta na poštivanje Zakona o obrani, sve ostalo je manje bitna stvar", istaknuo je.​

P​ukovnik Ivica Ivandić je nakon otkrivanja spomen ploče izjavio kako se danas osjeća zahvalno za sve što se dogodilo te što je to mogao podijeliti sa svim kolegama i onima koji vole zrakoplovstvo i Hrvatsku.

Novinari su ga pitali je li mu žao što u Divuljama nije i njegov kolega Selak, s obzirom da je većinu svoga govora posvetio upravo njemu, na što je izjavio da kao vojnici o tim stvarima ne mogu govoriti, ali i naveo kako se sve to moglo organizirati na drugačiji način te dodao da "sve ima svoje razloge".

Banožić na Facebooku: Milanović uličnim govorom vrijeđa i omalovažava, to je udbaška škola

Banožić je na Facebooku reagirao na istup predsjednika Milanovića u kojem ga je optužio da je počinio kaznena djela te je pozvao da mu se ili oduzme poslovna sposobnost ili da ga se utamniči.

- Predsjednik Republike opet uličnim govorom, vrijeđa i omalovažava.

To je ta udbaška škola, gdje svi koji nisu dio klike ne vrijede, gdje se svi koji imaju suprotno mišljenje progone i utamniče.

Predsjedniku su trn u oku moj rad za dobrobit Hrvatske vojske i ulaganje ove Vlade u opremanje Hrvatske vojske kojoj su za njegova mandata rezana prava.

Nakon ugovora za Rafale, Bradley, nakon dolaska Black Hawkova, pokretanja postupka nabave PZO sustava, ne može kritizirati procese nabave za Oružane snage pa hajku preko svojih dodavača vodi o mojim postupanjima oko državnih nekretnina. Upire ponovno prstom u rad DORH-a, policije. Predsjedniče bavite se državničkim poslovima, a ne miješajte se u rad onih koji trebaju raditi neovisno, napisao je Banožić na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 20:20