PUT NA KOSOVO

Banožić o Hranju: ‘Sve smo dogovorili, potvrdio je dolazak, a nakon par dana je otkazao put‘

Kada je potvrđen termin puta, kaže Banožić, Hranj je potvrdio dolazak, karte su kupljene, A onda je otkazao put iz osobnih razloga

Mario Banožić

 Morh/f. Klen

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić susreo se u petak, drugog dana službenog posjeta Kosovu, s hrvatskim vojnicima koji služe u NATO-voj operaciji KFOR, objavio je MORH.

Pritom se u gostovanju za Dnevnik HRT-a osvrnuo se i na pisanje hrvatskih medija da je načelnik Glavnog stožera OS RH, admiral Robert Hranj, trebao putovati na Kosovo s njim.

"To je istina. Put na Kosovo je planiran još krajem kolovoza, međutim tada je Kosovo imalo probleme na granici. Put je pomaknut za rujan, u rujnu smo imali izložbu u Splitu na koju je doputovao ministar Mehaj, a nakon toga se znalo da ovdje dolazi do promjene kontingenta. Tako smo se i dogovorili da ćemo otputovati kada dođe novi kontingent. Kada je konačno potvrđen termin puta na Kosovo, on je potvrdio svoj dolazak, avionske karte su kupljene, no nekoliko dana iza toga on je otkazao put iz osobnih razloga. Ja nisam vidio da se otkazuje ovaj sastanak zato što je ovdje već sve bilo planirano. Ono što je bila glavna poanta ovog susreta je potpisivanje Memoranduma i upoznavanje 36. kontingenta obzirom da niti admiral Hranj niti ja do sada nismo imali prilike pozdraviti s kontingentom u Našicama pa je bio dogovor da ćemo to napraviti ovdje", objasnio je Banožić.

Banožić se susreo u Campu Villagio s pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta u NATO-voj operaciji KFOR te vojnicima čestitao nadolazeće blagdane i zahvalio na svemu što čine za međunarodni ugled Hrvatske.

image

Ministar Mario Banožić susreo se s hrvatskim vojnicima na Kosovu

Morh/f. Klen

"Razgovarao sam sa zapovjednicima u operaciji KFOR, kao i s kosovskim dužnosnicima. Njihovo mišljenje o vašem radu i djelovanju na ovom osjetljivom području je jednoglasno – vi ste izvrsni profesionalci i još bolji ljudi", rekao je Banožić, prenosi se u priopćenju MORH-a.

"Vaše djelovanje i osobni doprinos dio je mozaika regionalne stabilnosti. Siguran sam kako ćete i nadalje djelovanjem na ovom području nastaviti pridonositi izgradnji mira i stabilnosti, biti oni čija je zadaća izgrađivati sigurnost na Kosovu. To je i hrvatski interes, jer nemojte zaboraviti, sigurnost Hrvatske gradi se daleko od njezinih granica", poručio je ministar obrane.

Zapovjednik 36. hrvatskog kontingenta pukovnik Krešimir Tušek rekao je kako više od 140 pripadnika prošlo vrlo zahtjevnu i dugotrajnu obuku.

'Očuvati mir i stabilnost'

"U jako dobrim odnosima smo sa svim nacijama i iznimno dobro surađujemo. Prepoznati smo po svome radu i već smo se u potpunosti priviknuli na uvjete života i rada u području operacije", kazao je Tušek.

U sklopu posjeta Kosovu ministar je posjetio i Memorijalni centar "Adem Jashari" u Prekazu te položio vijenac na spomen obilježje i rekao kako su obje države podnijele veliku žrtvu i stradavanja u borbi za svoju slobodu i neovisnost.

"Mjesta poput ovih podsjećaju nas na veliku bol i gubitke, ali i obavezu koju imamo prema budućim generacijama - očuvati mir i stabilnost na području jugoistočne Europe. Republika Hrvatska i Republika Kosovo zbog teško stečene slobode i neovisnosti danas itekako znaju cijeniti svoju slobodu, što je ujedno i trajna poveznica između dviju država", kazao je ministar obrane.

Memorijalni centar "Adem Jashari" u Prekazu osnovan je u znak sjećanja na žrtve napada na Prekaz koji je izveden u ožujku 1998. godine tijekom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jashari i više od 50 članova njegove obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:54