POSJET BENA WALLACEA

Banožić i Wallace se složili: ‘Rusija mora stanje s Ukrajinom mora riješiti dijalogom‘

‘Mi i Hrvatska slažemo se da Rusija mora deeskalirati situaciju‘, tvrdi britanski ministar obrane, Ben Wallace.

Ben Wallace i Mario Banožić

 Denis Lovrovic

"Hrvatska i Velika Britanija ostaju rame uz rame u podršci suverenim zemljama koje se žele pridružiti NATO-u ili bilo kojem drugom savezu. Mi i Hrvatska slažemo se da Rusija mora deeskalirati situaciju i da se stanje s Ukrajinom mora riješiti dijalogom u skladu s politikom otvorenih vrata", izjavio je jučer britanski ministar obrane Ben Wallace u Zagrebu nakon sastanka s ministrom obrane Marijom Banožićem.

image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima ministra obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Bena Wallacea.

Denis Lovrovic

Hrvatski ministar obrane u izjavi nije bio toliko eksplicitan u izražavanju zajedničkog stava dviju država. Tek je iznio stav kako se nadamo da neće doći do eskalacije.

"Hrvatska podupire teritorijalni suverenitet Ukrajine i složili smo se da je diplomatsko rješenje u ovom trenutku najnužnije", istaknuo je ministar Banožić nakon sastanka.

image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima ministra obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Bena Wallacea.

Denis Lovrovic

Novinarima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja pa se službeno nije moglo saznati je li britanski ministar obrane od Hrvatske tražio pojačani vojni angažman u zaštiti NATO saveznika na istoku. No, prema neslužbenim informacijama, na sastanku o tome nije bilo riječi i pred Hrvatsku nisu postavljeni nikakvi zahtjevi u kontekstu bilo kakvog vojnog angažmana. Najviše se razgovaralo na koji način dijalogom i diplomacijom riješiti ovu krizu. Nakon Ministarstva obrane, Wallace je otišao u Banske dvore na razgovor s premijerom Plenkovićem.

image

Ben Wallace i Mario Banožić

Denis Lovrovic

Britanski ministar obrane na svojevrsnoj je mini europskoj turneji u sklopu koje je u ponedjeljak već posjetio Budimpeštu, a nakon Zagreba, danas će biti u Ljubljani. Prethodno je pak posjetio Njemačku, Nizozemsku i sjedište NATO-a.

Posljednjih tjedana Ujedinjena Kraljevina i njezin premijer Boris Johnson svim se silama pokušavaju uključiti u razrješavanje ukrajinske krize i nametnuti se kao važan kotačić u diplomatskim naporima za smirenje situacije. Pa je tako Johnson jučer bio u Ukrajini, a britanski mediji su najavljivali njegov telefonski razgovor s Putinom. Istodobno Britanija najavljuje jačanje svojih vojnih snaga na istoku Europe i šalje oružje i vojnu opremu Ukrajini. No, mnogi svjetski analitičari tu britansku aktivnost tumače predstavom Johnsona za domaću britansku javnost i pokušajem da skrene pozornost s ogromnog skandala koji ima kod kuće i prijeti njegovim rušenjem. Naime, koliko god se trudila, Velika Britanija u ovom trenutku nema nikakva utjecaja na razrješavanje situacije u Ukrajini. Ruski izvori su jasno poručili kako razgovor Putina s Johnsonom nije predviđen. On je, naime, u stalnom kontaktu s francuskim predsjednikom Macronom i Amerikancima, a NATO vodi svoju politiku bez nekog britanskog utjecaja. Britanci su praktički iz svega isključeni, što Johnsona iznimno boli. U tom kontekstu treba gledati i na ovu europsku turneju britanskog ministra obrane. Jednostavno se domaćoj javnosti želi pokazati kako britanska politika aktivna. No, već je u ponedjeljak u Budimpešti Wallace dobio "košaricu".

image

Ben Wallace

Denis Lovrovic

Mađarski ministar obrane je nakon sastanka jasno poručio kako nema potrebe za razmještanjem stranih snaga NATO-a u Mađarskoj. Naime, V. Britanija je još ranije ponudila NATO-u dodatne svoje snage za razmještanje u istočnim zemljama saveza u sklopu snaga odvraćanja te se silno zalaže da se povećanjem NATO snaga na istoku pokažu zubi Putinu.

U Zagrebu i Ljubljani Wallace teško da će dobiti podršku za neke britanske vojne planove jer su se obje zemlje i prije jasno izjasnile kako čvrsto stoje uz stavove NATO-a i Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:53