ZAPELI U DUGOVIMA OD 23O MILIJUNA KUNA

Bankrot sisačkog zdravstva: Država sanira i preuzima bolnice u Sisku i Popovači, domove zdravlja i lječilište Topusko

 Miroslav Kis/Cropix

SISAK - Kompletno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije je bankrotiralo. Odnosno, pokrenut je postupak sanacije Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, Neuropsihijatrijske bolnice “Dr. Ivan Barbot” u Popovači, domova zdravlja u Sisku, Petrinji i Kutini, te Lječilišta Topusko.

Prema odlukama o sanaciji ovih zdravstvenih ustanova, država će preuzeti dug, ali i vlasništvo, odnosno osnivačka prava nad bolnicama, lječilištem i domovima zdravlja. To znači da će o upravnim i nadzornim odborima, te ravnateljima ovih zdravstvenih ustanova za vrijeme trajanja sanacije, ali i dvije godine nakon nje, odlučivati Ministarstvo, a ne više aktualna SDP-ova županijska vlast. Vlada je za ove troškove predvidjela u cijeloj državi oko pet milijardi kuna, a hoće li to biti dovoljno dvojbeno je, s obzirom da su samo gubici zdravstvenih ustanova Sisačko-moslavačke županije veći od 230 milijuna kuna.

Najveći gubitaš je sisačka Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić”, čiji je dug čak 52 milijuna kuna. Visina gubitaka šokirala je županijske vlasti, a oporba u Županijskoj skupštini, predvođena HDZ-om i HSS-om tvrdi kako razloge tolikog gubitka treba tražiti u zapošljavanju nezdravstvenog kadra u bolnici. Navodno je zaposleno oko 200 ljudi u posljednjih osam godina SDP-ove županijske vlasti o aktualnog ravnatelja dr. Damira Pahića. Razlog gubitku su i premali limiti koje bolnici određuje HZZO, ali i obveza vraćanja kredita za preuređeno rodiliše i ginekologiju, što se plaća iz decentralitiranih sredstava koja su predviđena za financiranje zdravstvenih potreba bolnice. Tu odluku nije donijela Uprava nego politika.

Govoreći o ovome problemu na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu u Sisku, dopredsjednik županijskog HDZ-a Željko Krapljan iskazao je skepsu da će ova sanacija zdravstva završiti dobro za zdravstvene ustanove Sisačko-moslavačke županije. Posebice ga zabrinjava činjenica je država svojim neplaćanjem glavni uzrok gubitaka u poslovanju zdravstvenih ustanova, ali unatoč tome sanacijom podmiruje gubitke i preuzima vlasništvo nad bolnicama. Pitanje je hoće li se gubici sanirati i nakon postupka sanacije jer HZZO nema novaca za pokrivanje troškova bolnica, te da li današnja sanacija znači sutrašnji stečaj bolnice u Sisku. Isto ga tako zanima tko će biti stečajni upravitelj, odnosno hoće li sadašnje vodstvo bolnice, kao i upravno vijeće bolnice, koji su suodgovorni za poslovanje s gubitkom, nastaviti s radom u sanaciji i nakon nje, kao da se ništa nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:35