SKANDALOZAN PREVID

Bandićeva diskriminacija: Poskupjet će samo privatni i vjerski vrtići u Zagrebu

Ovaj skandalozan previd pogreška je i Gradske skupštine koja se bavila samo javnim vrtićima
 Sunara/CROPIX

Sukob gradonačelnika Milana Bandića i Gradske skupštine zbog novih cijena vrtića rezultirat će snažnim financijskim udarcem na ukupno 7000 roditelja čija djeca u Zagrebu pohađaju privatne i vjerske vrtiće!

Pravila cenzusa

Naime, odluka koju je jednoglasno prihvatila Gradska skupština 22. travnja - a prema kojoj će cijene vrtića ostati jedinstvene, 400 kuna na mjesec - obuhvaća samo predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Zagreb! O privatnim vrtićima, njih 50-ak koliko ih ima na području Zagreba, nema ni riječi.

Drugim riječima, neovisno o mišljenju Ministarstva uprave koje će do kraja sljedećeg tjedna donijeti pravorijek o tome hoće li se vrtići plaćati prema Bandićevu ili skupštinskom modelu, roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće morat će plaćati smještaj po Bandićevim pravilima igre, odnosno po dohodovnom cenzusu, koji doseže i 2000 kuna, a to je puna cijena smještaja.

Dvostruki kriteriji

Točnije, participacija roditelja u plaćanju vrtića bit će, prema procjenama, veća od 20 do 40 posto jer će subvencija Zagreba, koji je dosad plaćao 1000 kuna po djetetu na mjesec, biti manja.

Tu pravnu dvojbu u Gradu tumače kao previd i nesmotrenost svih zastupnika Gradske skupštine, a dio zastupnika pravda se činjenicom da ne mogu donositi odluku o privatnim vrtićima. Roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće ovih su dana počeli dobivati zahtjeve za utvrđivanje iznosa sufinanciranja vrtića. Uz ispunjene obrasce moraju dostaviti i potvrdu o prebivalištu te dokaze o prihodima, a poručeno im je da od 1. srpnja “kreću nove, vjerojatno umanjene subvencije”.

Takva odluka za sobom će povući masovno ispisivanje djece iz privatnih vrtića, što bi mogao biti financijski udar i na same vrtiće.

Osim toga, na roditelje u Zagrebu mogli bi se primjenjivati dvostruki kriteriji, što je pitanje kojim bi se tada mogao pozabaviti i Ustavni sud budući da će dio roditelja biti diskriminiran.

Uplašeni za poslovanje

Taj nevjerojatan previd potvrđen nam je i u Gradskom uredu za obrazovanje, a u Uredu gradonačelnika doznajemo da bi se Zagrepčani brzo mogli susresti s crnim scenarijima. Diana Albert, predsjednica Udruge osnivača privatnih vrtića grada Zagreba, upozorava da su vlasnici vrtića uplašeni za svoje poslovanje.

- Smještaj jednog djeteta u javnom vrtiću subvencionira se sa 1600 ili 1800 kuna, a privatni sa 1000 kuna. Konzultirali smo se s pravnicima koji kažu da ova situacija dovodi do diskriminacije pa ima elemenata za ustavnu tužbu. Ujedno su privatni vrtići dovedeni u nepravedan položaj na tržištu, što se može tretirati kao nepoštovanje Zakona o tržišnom natejcanju - rekla je Diana Albert.

‘Počet će ispisivanje’

- Nećemo preživjeti ljeto. Očekujemo da će 1. srpnja roditelji početi ispisivati djecu. Samim time morat ćemo i mi povući korake, a prva na redu su otpuštanja odgajateljica. Dovedeni smo u neravnopravan položaj, a zbog politike ćemo ispaštati i mi poduzetnici - izjavila je ravnateljica jednog privatnog vrtića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 19:33