PAD MILANA BANDIĆA

BANDIĆA SE TERETI SAMO ZA AFERE NAKON IZLASKA IZ SDP-a Imaju li tužitelji dovoljno dokaza protiv gradonačelnika Zagreba?

 Ronald Goršić/Cropix

Kad se detaljno prouči sve što se Milanu Bandiću zasad službeno stavlja na teret, tri su stvari odmah jasne.

Prvo, ukupni iznos za koji je navodno oštetio gradski i državni proračun trenutačno ne prelazi 20 milijuna kuna.

Drugo, nesvakidašnja je odluka da je među njima za ovakve akcije neobično mnogo pažnje posvećeno ilegalnom korištenju službenih automobila, od čega ukupna šteta iznosi 19 tisuća kuna.

Težina slučaja

I zadnje, tri najvažnija slučaja, dakle predsjednička kampanja, posao s Petrom Pripuzom i aneksi ugovora za zamjenu zemljišta s Bramgradom, dogodila su se tek nakon njegova odlaska iz SDP-a 2010. godine.

Sve to ne umanjuje težinu slučajeva zbog kojih je uhićen i koji su, dokažu li se, nesumnjivo kaznena djela. Međutim, kad se pobroje sve afere zbog kojih je unazad 14 godina prozivan te čak 300 kaznenih prijava koje su protiv njega od 2000. godine podnesene, postavlja se pitanje - što je sa svim tim starim, velikim aferama? I zašto još uvijek za mnoge nema odgovora je li tu sve bilo čisto ili nije?

Najpoznatije optužbe

Posebno stoga što je istraga protiv Bandića s prekidima trajala navodno još od 2008. te što su, prema riječima Pavla Kalinića, iz gradskih institucija iznošeni šleperi dokumentacije, a u nedjeljnu akciju uhićenja bilo je uključeno čak 120 policajaca i istražitelja.

Ako se može vjerovati neslužbenim najavama da bi se istraga mogla proširiti i na neke od tih afera, 14 godina duga Bandićeva vladavina Zagrebom i sve za što ga se prozivalo daju jasnu sliku u kojem bi smjeru, ako već nisu, istražitelji mogli/morali krenuti.

Bandić je tijekom karijere najviše prozivan zbog afera koje se mogu grupirati u tri vrste: zamjena gradskih zemljišta, izmjene GUP-a te preskupe gradnje komunalnih i sličnih objekata kojima je pogodovao vlasnicima privatnih tvrtki koji su označavani kao njegovi prijatelji ili kumovi.

To, naravno, ne znači da je Bandić kazneno odgovoran za bilo koju od njih. Ali sve su one već istraživane. Od afera s problematičnim zemljištima najpoznatije su Krašograd i Zagrepčanka. Prva je eksplodirala 2007. godine i istraživao ju je službeno USKOK. Zemljište koje je Grad prvo obećao Krašu d.d. za gradnju zabavnog parka zamijenjeno je kasnije za drugo koje je bilo u vlasništvu dviju novoosnovanih tvrtki, Karantena i Mala Ulaganja, a na čijem su čelu bili obični studenti. Oko 20 tisuća kvadrata zemljišta kod Maksimirske ceste mijenjano je tako za 35 tisuća kvadrata u Sesvetskom Kraljevcu.

Afera Zagrepčanka je počela 2001. i pojednostavljeno glasi ovako: Grad za 15 milijuna eura kupuje 33 zgrade i 100.000 kvadrata u Heinzelovoj 66 od mesne industrije u stečaju, tri se godine ne može upisati kao vlasnik, nakon peripetija i prijava to ipak postaje, pa prodaje Zagrepčanku Holdingu, pa je opet lani od Holdinga kupuje, uvijek za višu cijenu.

Izmjene GUP-a

Od kakvih 200 prenamjena GUP-a tijekom godina provjeravale su se čak 43 suspektne odluke. Istraga je službeno otvorena lani, nad osam osoba, uključujući pročelnika Davora Jelavića zbog sumnji da su ilegalno mijenjali izgradivost na česticama. GUP se inače naglo promijenio i zbog Horvatinčića, čime mu je omogućena gradnja podzemne garaže u Varšavskoj.

Fokus istrage

Mnoge su se stvari provjeravale neslužbeno: primjerice dodatni poslovi na pročistaču otpadnih voda koji su ukupnu cijenu poskupjeli za 150 milijuna kuna. U medijima je spominjana prenamjena zemljišta u Resniku koje su kao livadu kupili Darko Turopoljac i Nino Đonđić, a onda ga Grad prenamijenio u građevinsko.

Prije toga propitkivalo se kojim je novcem Bandić 2006. kupio luksuzni penthouse u Bužanovoj ulici, vrijedan gotovo pola milijuna eura. Za gradnju vikendice u Slavagori bez građevinske dozvole platio je novčanu kaznu i u sedam dana je legalizirao. U sferi glasina zadržala se priča da je štitio napadače na Igora Rađenovića 2007. koji je premlaćen jer je progovorio o kriminalu u Zagrebačkim cestama. Hoće li nešto od ovih dobro poznatih afera uskoro postati fokus istrage? Još se ne zna.

Ali činjenica je da do danas za mnoge od njih nema jasnog odgovora: je li tu sve bilo čisto ili nije?

Za što se sve prozivalo Bandića?

Gotovo otkad je postao gradonačelnik Zagreba, uz ime Milana Bandića vežu se afere iako mu nitio jedna još uvijek nije dokazana.

Počelo je aferom Zagrepčanka još 2001. godine koja je kulminirala 2007. zajedno sa aferom Krašograd. Afere su nicale i prenamjenama GUP-a, čime je i Horvatinčiću omogućena gradnja garaže. Osim toga tu je afera nadstrešnice, zlatni wc, ZET-ova limena kućica. Uz ove, uz Bandićevo ime vežu se i sumnjiva kupnja stana u Bužanovoj .

Ipak u medijima su se do 2009. godine svako malo pojavljivale afere oko pogodovanja prijateljima i određenim tvrtkama. Među tvrtkama koje su se tada spominjale kao bliske Bandiću i koje su redovito pobjeđivale na natječajima bile su Tigra, Mešić, Gip Pionir, iGeorad.

Afere vezane za naselje Resnik

U Bandićevom vladanju Zagrebom, gotovo najviše afera vezano je za naselje Resnik. Prvi puta radilo se o prenamjeni poljoprivrednog zemljišta. Tadaje zajedno sa suradnicima ta zemljišta kupio Bandićev prijatelj Darko Turopoljac, a onda su uskoro ta zemljišta postala građevinska. Turopoljac je inače sudionik i afere liga prvaka kada se sa Bandićem kladio na jednu nogometnu utakmicu u 20 tisuća kuna. Nakon što je zemljište postalo građevinsko,cijena zemljišta je porasla za 100 milijuna kuna. To zemljište kasnije je kupila tvrtka Varius nekretnin koja je bila povezana sa Petrom Pripuzom. Kasnije je to zemljište bilo predviđeno za gradnju trgovačkog centra, a Grad je odlučio uz tu parcelu sagraditi i dvije prometnice vrijedne 16 milijuna kuna koje praktički nisu vodile nigdje. Resnik se nakon toga pojavio u aferi Pročistač, da bi u novije vrijeme bio etiketiran kao mjesto za spalionicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 20:19