KAKAV UDARAC

Bandić smanjuje primanja protukandidatima: Najbolje plaćenoj političarki plaća pada za 8 posto!?

Zagreb, 140711.Gradska skupstina.Tatjana Holjevac, potpredsjednica Gradske skupstine.Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
 Nina Djurdjevic

ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić u najavljenoj akciji smanjenja plaća u gradskoj upravi planira najplaćenijim političarima plaću još radikalnije smanjiti - za punih 10 posto!

- Svim zaposlenicima plaća će biti manja za pet posto, dok ćemo ‘izbornim’ licima, uključujući i meni, plaću značajnije smanjiti - poručio je jučer na zatvorenom sastanku sa sindikatima gradonačelnik Milan Bandić.

Kregar bez smanjenja

Od našeg sugovornika koji je sudjelovao na sastanku doznajemo da se to ponajprije odnosi na profesionalce u Skupštini koji su zasnovali ugovorni odnos s Gradom, to jest Bandićeve protukandidate na lokalnim izborima 2013.

To su predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i potpredsjednica Tatjana Holjevac, koji su već javno objavili da se planiraju kandidirati za gradonačelnika Zagreba. Treći mogući Bandićev protukandidat i potpredsjednik Skupštine Josip Kregar smanjenjem neće biti pogođen jer svoju dužnost obavlja volonterski.

Prođe li u pregovorima sa sindikatima ovaj prijedlog, Holjevac, koja slovi za najplaćeniju političarku u zemlji, zarađivat će 1700 kuna manje na mjesec. Njena mjesečna primanja kreću se oko 26 tisuća kuna neto. Prema ugovoru o radu Holjevac kao profesionalac u Skupštini zarađuje 17 tisuća kuna na mjesec pa se spomenuto smanjenje odnosi na taj iznos.

Pregovori sa sindikatom

Ostale naknade Holjevac prima kao zastupnik u Skupštini. Prema Bandićevu prijedlogu, njezinih 26 tisuća smanjilo bi se na 24.300, čime će ona i dalje ostati među najplaćenijim hrvatskim političarima. Jučer Holjevac nije bila dostupna za komentar. Prema ovom prijedlogu, plaća gradonačelnika Bandića smanjila bi se sa 19.700 na 17.730 kuna mjesečno.

Jučer je održan prvi sastanak gradske uprave sa sindikatima, a glavni cilj pregovora je štednja u gradskom proračunu za oko 100 milijuna kuna na godinu.

Sindikati od uprave zahtijevaju da im dostave podatke o tome koliko je ljudi zaposleno u posljednje dvije godine i koliko se troši na prekovremene sate zaposlenika. Sindikati, naime, traže da se uštede prvo pokušaju ostvariti na drugim stavkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 02:23