IMOVINA TEŠKA 2,5 MLRD.

BANDIĆ PRODAJE VILE ‘Isplativije nam je platiti odmor na Baliju nego ovo održavati’

Zagrebački holding na prodaju će ponuditi čak pola milijuna četvornih metara najatraktivnijeg zemljišta na Jadranu

Osim u privatizaciju velikog dijela tvrtki, Zagrebački holding uskoro će krenuti i u veliku rasprodaju svoje imovine!

Gradska megatvrtka, naime, na Jadranu posjeduje nekretnine, vile, odmarališta, hostele, kampove i privatne plaže vrijedne oko 2,5 milijardi kuna, a kako doznaje Jutarnji, na tržištu će se naći čak pola milijuna četvornih metara atraktivnog zemljišta.

Za plaće 65% prihoda

Odmaralištima upravlja tvrtka “Vladimir Nazor”, koja uz to, kao dio svog osnovnog biznisa, još organizira ljetovanja za djecu i školarce u svojim hostelima i kampovima.

“Vladimir Nazor” tvrtka je koja ima nešto manje od stotinu zaposlenih, godišnje zaradi 26 milijuna kuna, a svaku poslovnu godinu, usprkos nevjerojatnom kapitalu, završi u debelom minusu.

Rezultat za 2012. bio je - gubitak od 8,9 milijuna kuna. Najzanimljivije je od svega što im i Grad Zagreb uplati oko 4 milijuna kuna.

Najznačajniji rashodi, dakako, troškovi su zaposlenika.

Na plaće se troši čak 14 milijuna kuna, odnosno oko 65 posto ukupnih prihoda!

- Isplativije bi bilo našim posjetiteljima plaćati ljetovanja na Baliju, nego plaćati održavanje ovih hostela na Jadranu u koje ih šaljemo - kaže nam izvor iz Zagrebačkog holdinga.

Na posljednjoj sjednici Gradske skupštine Holding je i za izdvajanje ove podružnice u trgovačko društvo dobio zeleno svjetlo. To je uvod u privatizaciju i dijela te tvrtke, jer je otprije poznato da će Holding zapravo postati tvrtka u čijem će sastavu biti samo: ZET, Plinara, Vodoopskrba, Gradska groblja i ZGOS.

Tri načina

Naš izvor kaže da se priprema ozbiljan teren za komercijalizaciju svih Holdingovih objekata na Jadranu.

Holding i Grad Zagreb posjeduju ukupno 700 tisuća četvornih metara u Crikvenici, Novom Vinodolskom, Lošinju, Dugoj uvali, Skradinu i Savudriji.

U svojem vlasništvu Holding ima: hostel Cvrčak, hostel Stoimena, hostel Halugica, hostel Zlatkorila, hostela Loda i kamp Veli Jože.

Osim na Jadranu, “Vladimir Nazor” upravlja i jednim odmaralištem u Kranjskoj gori u Sloveniji, ZET ima svoju vilu Milda, gdje ljetuju zaposlenici, a radničko odmaralište u Crikvenici ima i Gradska plinara.

- Od svih odmarališta i hostela, svoju izvornu funkciju - smještaj djece - zadržat će vjerojatno samo hostel Stoimena u Crikvenici ili hostel Cvrčak u Dugoj uvali. “Vladimir Nazor” ubuduće će upravljati jednim od ta dva hostela, a sve ostalo će se komercijalizirati.

To znači da će više od pola milijuna četvornih metara prostora biti riješeno na sljedeći način: ili će se prodati, ili će se dati u koncesiju, ili će se ta odmarališta dati u najam zainteresiranim poduzetnicima i obrtnicima - potvrdio je naš upućeni sugovornik.

Sastanci u Istri

Kako doznajemo, još nije poznato koja će točno odmarališta biti prodana, a koja će u koncesiju, jer će tome prethoditi ekonomska analiza isplativosti i zatim politička odluka Gradske skupštine. No, vrlo brzo u vezi s tim održat će se ozbiljni sastanci.

- Grad Zagreb o ovome ne može samostalno donositi odluku, već će pri restrukturiranju tvrtke ‘Vladimir’ Nazor razgovarati i s lokalnom samoupravom i županijom. Budući da je većina odmarališta u Istri, sasvim sigurno ćemo moliti i sastanke s istarskim županom i gradonačelnicima gradova - dodaje naš drugi sugovornik.

Gradska skupština odlučuje o komercijalizaciji odmarališta

Tijekom komercijalizacije odmarališta glavna smjernica čelnim ljudima u Zagrebačkim holdingu, doznajemo, bit će dokument koji je izradila ugledna tvrtka Horwath consulting. Riječ je o “Razvojnom konceptu turističkih projekata Zagrebačkog holdinga” koji na 70-ak stranica analizira turistički potencijal Holdingovih odmarališta. U skladu s urbanističkim planovima, okruženjem i kulturom, dali su prijedlog kako objekte pozicionirati na tržištu.

Konzultanti su prije nekoliko godina izradili konceptualni plan za ukupno četiri lokacije: Savudriju, Crikvenicu, Veli Lošinj i Dugu uvalu. Prema njihovim preporukama, u svaki od objekata treba uložiti pozmašne svote kako bi bili uspješni na tržištu.

Za Savudriju tako preporučaju da postane “Fisherman resort” koji će imati hotel s punom uslugom, spa centar, apartmane, istarske kućice u nizu, a predviđaju ukupnu investiciju od 120 milijuna eura. Za Crikvenicu, koja zasad ima najveće šanse ostati u vlasništvu Holdinga, preporučuje se gradnja wellnes hotela, a hostel Cvrčak u Dugoj uvali mogao bi postati Europski resort za mlade, u što je potrebno uložiti sedam milijuna eura.

Objekti u Velom Lošinju, pak, smatraju konzultanti, trebali bi biti obnovljeni i nakon toga prodani na tržištu.

- Budući da Zagrebački holding taj novac nema, logično je da ćemo tražiti partnere koje će uložiti u te objekte. Ali, što će se prodati, a što dati u koncesiju, ponajprije ovisi o odlukama Gradske skupštine - kaže naš sugovornik iz Holdinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:21