MINISTAR TURIZMA ZA JUTARNJI KOMENTIRA TURISTIČKU SEZONU

Bajs: Volio bih nultu stopu PDV-a u turizmu

Damir Bajs kaže da se turiste mora potaknuti na veću potrošnju izvan osnovnog smještaja

Kolika će ove godine biti zarada od turizma? Broj turista godinama je sličan ili veći, ali troše sve manje. Samo lani potrošili su čak 15 posto manje nego 2008. godine.

- Ne mogu prognozirati zaradu, ali ako bi se ponovio lanjski rezultat od ukupno 7,3 miljarde eura, bio bih zadovoljan. Po satelitskoj bilanci lani je pad prihoda u turizmu bio samo 4 posto, ali izvanpansionska potrošnja pala je za čak 15 posto. Moramo potaknuti turiste da troše više izvan osnovnog smještaja i hrane. Zato nije dovoljno da se tome prilagodi samo turistički sektor nego i ostali koji žive od turizma.

Hrvatski turizam ima suptornu logiku od europske. Dok se u europskim državama loša turistička sezona nastoji pokriti većim brojem domaćih gostiju, kod nas je još uvijek težište na strancima. Također, običajeno je mišljenje da ljudi iz raznih razloga idu sve kraće na ljetovanje, turisti u Hrvatsku dolaze na sve duže godišnje odmore

Hoće li ovogodišnji prihod od turizma moći pokrpati rupe u državnom proračunu?

- Naš posao nije da već sada zbrajamo, nego da radimo. Tek smo na pola utakmice. Prvih sedam mjeseci je izvrsno, ali to je tek prvo poluvrijeme. Treba igrati do zadnje sekunde 31. prosinca. Tek kad sudac odsvira kraj, znat ćemo na čemu smo. Za sada je buking dobar za kolovoz i posezonu. Uspjeh ovisi i o tome hoćemo li ipak uspjeti privući turiste iz Njemačke i Italije, naših tradicionalno najjačih tržišta, gdje smo za sada zabilježili pad.

U prvih sedam mjseci u Hrvatskoj je boravilo 5,5 milijuna turista, od čega 4,8 milijuna stranaca. Domaćih je, dakle, bilo samo 700 tisuća, i to je također pad od 5 posto u odnosu na lani.

Podržavate li prijedlog da se PDV u turizmu smanji na 5 posto, a izvan sezone čak i ukine? Neki smatraju da bi to potaknulo veći broj dolazaka i veću postrošnju turista.

- Podržao bih sve što bi pomoglo mojem sektoru. Volio bih da stopa bude i nula ako je moguće, ali to ovisi o fiskalnim mogućnostima o kojima više zna ministar financija Ivan Šuker. No, već je sada u turizmu stopa niža, iznosi 10 posto, višekratno su smanjeni parafiskalni nameti u turizmu, država je već dosta u tome napravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:19