REKORDER

Bajiću još jedan mandat od šest mjeseci na čelu Croatia Airlinesa. Deveti po redu...

Bajić je prvi put privremeno imenovan za direktora Croatia Airlinesa još u studenom 2017.

Jasmin Bajić

 Vlado Kos/Cropix

Jasmina Bajića Vlada je danas još jednom imenovala na privremeni mandat od šest mjeseci na čelo nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa, pa će mu to biti još jedan, rekordni deveti šestomjesečni mandat.

Croatia Airlines pod privremenom je upravom zadnjih pet godina, a Bajić je s devet uzastopnih privremenih imenovanja državni rekorder prema duljini mandata vršitelja dužnosti.

Bajić je prvi put privremeno imenovan za direktora Croatia Airlinesa još u studenom 2017. "na razdoblje od najduže šest mjeseci, a do provedbe postupka imenovanja direktora putem javnog natječaja".

No, razdoblje od najduže šest mjeseci protegnulo se na čak 48 mjeseci, javnog natječaja ni nakon četiri godine još uvijek nema, pa je sada privremeno dobio i deveti mandat jer mu postojeći ističe 6. studenog.

Za to vrijeme privremenosti uprave i neizvjesnosti, Croatia Airlines niže gubitke, pa je tako 2018. zabilježila 76,5 milijuna kuna operativnog minusa, 2019. 55,4 milijuna kuna, dok je u kriznom razdoblju zbog epidemije u 2020. minus eksplodirao na 335,4 milijuna kuna.

Iza Bajića, kako smo nedavno istražili, je Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik koji je u kolovozu ove godine dobio svoj osmi privremeni mandat, a nije rijetkost da mnoge države tvrtke funkcioniraju prema istom principu – direktori se izabiru privremeno, a u većini slučajeva dobiju i pravi četverogodišnji mandat nakon natječaja.

Tako je u ovom trenutku gotovo polovica direktora u javnim tvrtkama izabrana – privremeno.

Inače, Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice predložila Skupštini AKD-a imenovanje dosadašnjeg direktora Jure Sertića na još jedan četverogodišnji mandat nakon raspisanog javnog natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:54