DOČEKALI GA SABORNICI

BAJIĆEV IZVJEŠTAJ O RADU: USKOK najuspješniji sa 94 posto osuđujućih presuda

Kaznenih prijava je manje jer je novi Kazneni zakon dio djela prebacio u sferu prekršaja
 Dragan Matić / CROPIX

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kojem 23. travnja ove godine istječe treći uzastopni mandat na čelu DORH-a, Saboru je jučer podnio izvješće o radu DORH-a u 2012. godini. Iako je pisano izvješće Saboru poslao još u rujnu, ono je čekalo na raspravu punih pet mjeseci. U 2012., rekao je Bajić, podneseno je 81.897 kaznenih prijava - više od polovice toga broja, 59.000, podneseno je protiv nepoznatih osoba, a 42.504 protiv poznatih osoba. Broj kaznenih prijava protiv poznatih osoba u 2012. pao je za 10,3 posto, a zabrinjavajuće je, istaknuo je Bajić, da se trend smanjenja kaznenih prijava nastavio i u 2013. godini. Provode se analize kako bi se ustanovilo što je uzrok tome padu: činjenica da je novim KZ-om koji je u primjeni od početka 2013. dio ranijih kaznenih djela dekriminaliziran i prebačen u sferu prekršaja, ili je riječ o padu kvalitete rada tijela otkrivanja kriminaliteta (tj. policije).

Ažurnost zadržana

DORH je i u 2012., tvrdi čelni čovjek te institucije, zadržao ažurnost u radu dosegnutu u prethodnim godinama, kao i visok postotak osuđujućih presuda: od 22.305 presuda koje su sudovi izrekli u 2012. godini čak 19.850, tj. 89 posto je osuđujućih.

ZASTUPNICI O BAJIĆU 'Možemo ga zvati 'Stand Bajić'

Bajić je odbacio javne kritike da su izvansudske nagodbe sumnjiv način rješavanja sudskih sporova, ističući da se institut nagodbe kao alternativni i brži način suđenja u anglosaksonskom pravu pokazao dobrim, a zaživio je i u članicama EU.

Praćena 1831 osoba

Istaknuo je da je u 2012. broj slučajeva organiziranog kriminala i korupcije, tj. djela iz djelokruga USKOK-a porastao tri posto. USKOK je zadržao razinu uspješnosti iz prethodnih godina, a postotak osuđujućih presuda iz sfere rada USKOK-a je 94 posto, tj. veći je nego kod ostalih oblika kriminaliteta. Tijekom 2012. USKOK je zamrznuo 81 milijun i 389 tisuća kuna i 81 milijun eura imovine za koju sumnja da je stečena organiziranim kriminalom i korupcijom, a u toj godini na temelju pravomoćnih presuda trajno je oduzeto 71 milijun kuna i 341 tisuća eura stečenih kriminalnim djelima.

Broj tajnih praćenja i prisluškivanja, delikatnih radnji kojima se tijekom izvida kaznenih djela prikupljaju podaci, ostao je, tvrdi Bajić, na istoj razini kao i prethodnih godina: u 2012. izdano je 605 naloga za prisluškivanje, a tajno se pratilo i prisluškivalo 1831 osobu. Mjera prisluškivanja najčešće je primjenjiva nad osumnjičenima za trgovinu opojnim drogama, za druge slučajeve organiziranog kriminala te za zloupotrebu položaja ovlasti i primanje mita.

Dobili 742 milijuna kuna

Bajić se osvrnuo i na vrijednost građanskih sporova u kojima DORH zastupa državu: u 2012. DORH je zastupajući državu u različitim sporovima dobio parnice ukupne vrijednosti od 742 milijuna kuna, a izgubio parnice u vrijednosti od 141 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:36