GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK SUTRA U SABORU O IZVJEŠĆU ZA 2010.

Bajić: Mi u DORH-u smo frustrirani zbog curenja podataka. U nas se malo prisluškuje u odnosu na EU

ZAGREB - Ako je itko frustriran i konsterniran zbog toga što određene informacije cure u javnost onda smo to mi u Državnom odvjetništvu, odnosno USKOK-u, poručio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, javlja HRT.

Curenje podataka iz istraga ugrožava ljudska prava, ali i cijeli tijek kaznenog postupka, izjavio je Bajić dok je predstavljao izvješće o radu državnih odvjetništava u 2010., saborskom Odboru za ljudska prava koje ga je i jednoglasno prihvatilo. Iako je ovo izvješće u Sabor došlo još prošle godine, tek je sad stiglo na dnevni red u saborske klupe.

Odgovarajući na upite članova Odbora naglasio je da nikakve informacije u javnost ne cure u vrijeme dok USKOK obavlja dokazne radnje, ali da se nakon tog dijela postupka i donošenja naloga za otvaranje istrage svi ti dokumenti dostavljaju strankama u postupku.

Naglasio je da hrvatski mediji, posebno oni tiskani te portali, nikada nisu prenijeli faksimile dokumenata, već su ih samo prepričavali, čime je, kazao je, otežana mogućnost ulaska u trag koji je i čiji dokument izašao u javnost. Izvijestio je da u Državnom odvjetništvu razmišljaju na koji način osigurati objektivne uvjete za sprječavanje curenja informacija, počevši od označavanja određenih dokumenata posebnim oznakama, kao i zakonske zaštite svih ili dijela dokumenata.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Na pitanje Furija Radina zašto je tijekom 2012. toliko ljudi prisluškivano, Bajić je iznio podatke da su suci dozvolilo prisluškivanje 2.534 ljudi. Pravdao se time da je te godine bilo 86.339 kaznenih prijava i da ispada da su prisluškivali jednog od 1760 ljudi.

- U 61,3 posto slučajeva prisluškivanje je dalo rezultat, odnosno dovelo je do osuđujuće presude – rekao je Bajić. Dodao je da je u 82 posto slučaja prisluškivanje traži Uskok i to ako se radi o organiziranom kriminalu, zločinačkom udruživanju, švercanju ljudi, trgovanju narkoticima.

Bajić je zaključio da je to mali broj u odnosu na prisluškivanja u EU. No u ovu statistiku nisu uključena i prisluškivanja kada se radi o sigurnosti zemlje, prenosi 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:26