ZAHTJEV ZA OPOZIV

Bačić uoči glasovanja o povjerneju: Vladajuća većina čvrsto je stala iza rada ministra Beroša

Dio lijevo-liberalnih zastupničkih klubova u saborsku proceduru uputio je prijedlog za opoziv Beroša

Branko Bačić

 Ronald Goršić/Cropix

Vladajuća većina čvrsto stoji iza ministra zdravstva Vilija Beroša, idućeg tjedna u Hrvatskom saboru raspravit će se oporbeni prijedlog za njegov opoziv, a glasovanje o povjerenju bit će 15. srpnja, izjavio je u utorak predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić.

"Vladajuća većina čvrsto je stala iza rada ministra zdravstva", rekao je Bačić nakon sastanka parlamentarne većine dodavši kako ih je Beroš izvijestio o stanju epidemije koronavirusa u zemlji.

Dio lijevo-liberalnih zastupničkih klubova u saborsku proceduru uputio je prijedlog za opoziv Beroša uz obrazloženje da je pod njegovim vodstvom ionako već zapušteno zdravstvo krenulo u rapidno propadanje.

Hrvatska od 1. siječnja u schengenskom prostoru, prvenstveno u cestovnom prometu

Bačić je također istaknuo da Hrvatska od 1. siječnja iduće godine pristupa u schengenski prostor, politička odluka o tome je donijeta, a pristupanje bi se tada prvenstveno odnosilo na cestovni promet.

S obzirom na periodičnost zračnog prometa, jer se tijekom ožujka mijenjaju redovi letenja, zračni promet u Hrvatskoj bi na schengenskoj razini bio uspostavljen tijekom ožujka, dodao je.

Bačić je naveo da će 12. srpnja, na Vijeću ministara financija EU-a, biti donesena konačna odluka o pristupanju Hrvatske u eurozonu, pa je koalicijske partnere sa svim tehničkim postupcima i protokolom o uvođenju eura detaljno upoznao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Izvijestio je da su ih premijer Plenković i nazočni ministri upoznali sa sastankom Europskog vijeća na kojem je dana suglasnost za kandidacijski status Ukrajine, te o nikad boljem stavu Europske komisije i Europskog vijeća o poziciji BiH u pregovorima za dobivanje kandidacijskog statusa.

Na sastanku je bilo riječi i o odluci kreditne agencije Moody's o podizanju hrvatskog kreditnog rejtinga za dva stupnja, što je posljedica angažmana u ispunjavanju svih kriterija za ulazak u eurozonu, što će dovesti do smanjenja kamata za građane i poduzetnike.

HDZ će se dodatno angažirati da Đogaš pobijedi u Splitu

Bačić je komentirajući rezultate izbora u Splitu, gdje je u prvom krugu uvjerljivo pobijedio kandidat Centra Ivica Puljak, upozorio na nisku izlaznost od svega 31 posto, što pokazuje da su Splićani bili relativno nezainteresirani.

Splićani su ocijenili da je Puljak iz svog hira odlučio, nakon niti godinu dana mandata, ići u izvanredne izbore, koje smatraju nepotrebnima, što je rezultiralo nezainteresiranošću za izlazak na biračka mjesta, kaže Bačić.

Što se tiče HDZ-ova kandidata Zorana Đogaša, najavio je da će se HDZ dodatno angažirati kako bi motivirao Splićane i svoje simpatizere na izlazak u drugom krugu, kao bi u novoj izbornoj utakmici Đogaš pobijedio.

Upitan što je sa izmjenama Ustava u vezi referenduma Bačić je odgovorio kako su koalicijski partneri upoznati da su izmjene s potrebnim obrazloženjima dostavljene svim saborskim klubovima koji su bili uključeni u razgovore. Nakon što saborski klubovi to analiziraju ovoga tjedna će se održati sastanak sa svim klubovima koji su se odazvali pozivu.

Stajalište je vladajuće većine da se treba zadržati isključivo na promjenama Ustava i Zakona o Ustavnom sudu koje se odnose na izradu referendumskog okvira, pa neće prihvatiti druge inicijative koje bi išle u značajno šire izmjene Ustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:56