BROJNE POLEMIKE

Autori sporne kuće za Baniju: ‘Stoji 700 € po kvadratu. Ne vidimo problem, nikome je nismo nametnuli‘

‘Nije bila ideja da radimo arhitektonske spomenike, nego jednostavne i povoljne kuće, otporne na potrese‘

3D prikaz konstrukcije kuće

 Experto Crede

Ideja je bila osmisliti kuću koju će moći sagraditi svaki mali građevinski obrtnik, po niskoj cijeni i u brzom roku. Naša urbana kuća stoji 700 eura po četvornome metru bez PDV-a, rok gradnje od prve lopate do useljenja je od 45 do 60 dana i doslovno je može podići bilo koji obrtnik s Banovine, počinje razgovor Boris Blažević, direktor tvrtke Experto Crede d.o.o., koji otkriva da iza tog projekta stoje tri Rotary kluba, i to Rotary Zagreb Centar, Rotary klub Zagreb Candor i Rotary Varaždin 1181.

Riječ je o modelu urbane tipske kuće koja bi za 55 četvornih metara trebala stajati oko 38,5 tisuća eura, ona od 70 četvornih metara 49 tisuća eura, dok bi se ona od 85 četvornih metara mogla sagraditi za 59,5 tisuća eura.

image

3D prikaz konstrukcije kuće

Experto Crede

Ideja je krenula kad se Blažević nedugo nakon petrinjskog potresa susreo s kolegom Antom Matićem za kojega kaže da je ovlašteni arhitekt.

image

3D prikaz konstrukcije kuće

Experto Crede

- Počeli smo pričati o projektu jednostavne i povoljne kuće kojim smo željeli pomoći Banovini, a rezultat tog razgovora je ovaj urbani model kuće. Uskoro počinjemo graditi prvu kuću, u mjestu Majske Poljane. Ovih dana predali smo zahtjev za otvaranje gradilišta - kaže Blažević te dodaje da su taj model, nakon što su ga razvili, donirali privatnim investitorima, a ponudili su ga i Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

image

3D prikaz konstrukcije kuće

Experto Crede

Njihova je kuća izazvala brojne polemike i na sjednici stručnog Savjeta za obnovu, a kritičan je spram nje i dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić koji se odlučio povući iz tog tijela u koje ga je svojedobno imenovala Vlada.

- Ne vidim u čemu je problem, mi smo tu kuću napravili još u veljači, nikome je nismo nametnuli, nego smo je donirali kako bismo pomogli. Razvili smo kompletnu projektnu dokumentaciju za tipske projekte i pretpostavljam da je to bio glavni motiv zašto je zapela za oko Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Nije bila ideja da radimo arhitektonske spomenike, nego jednostavne i povoljne kuće, otporne na potrese - ističe Blažević te dodaje da su taj model kuće donirali i zakladi Solidarna te upravo ovih dana počinje gradnja prvih 11 takvih kuća.

image

3D prikaz konstrukcije kuće

Experto Crede

- I to je to, nema tu puno priče. Mi ćemo time svoju misiju ostvariti, a u tuđa mišljenja ne bih ulazio, svatko može osmisliti projekt, može ga braniti i donirati, mi to nikome ne branimo - dodaje Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:17