KUZMA KOVAČIĆ

Autor kovanica kune: ‘Treba poništiti cijeli natječaj za dizajn kovanica eura, a ne bi bilo loše ni zadržati našu valutu‘

‘Neću se prijaviti jer ne želim sudjelovati u pokapanju nacionalne valute. To je štetno za hrvatske interese‘

Kuzma Kovačić

 Tom Dubravec/Cropix

Kipar Kuzma Kovačić komentirao je u programu N1 televizije natječaj za hrvatske eurokovanice.

“Nije baš lijepa slika o svemu. Više od svega me čudi i žalosti odluka da se ukine kuna i da se prihvati euro u ovom času. Sve skupa nisam očekivao ovako”, kaže autor kovanica hrvatske kune.

O najavi iz HNB-a da će tražiti izvedbeno rješenje u novom natječaju kaže: “To je malo nelogično. Kad smo radili kune i lipe, radili smo i crteže i modele i inače je bila praksa da se kod izrade svake kovanice radi trodimenzionalni model, reljef. U ovom slučaju to izgleda nije bilo tako provedeno, sve je bilo putem kompjutora. Ako nije bilo tako i sad se za tu jednu kovanicu traži tako, onda je nelogično, tako je trebalo za sve.”

Na pitanje kako se radi dizajn kovanica, Kovačić odgovara: “Taj rad mora biti autorski, originalan. Naravno da se autor može osloniti na neke predloške, kao što se oslanja i u drugim radovima, ali baš izravno s fotografije koja je nečije djelo izraditi kompjutorskim putem rješenje za kovanicu - nije baš prihvatljivo. Mi smo radili po odluci ondašnje komisije te predloške i u crtežu i u reljefu. Hrvatski novac, kune i lipe, djelo je ruku kipara i to je velika razlika u odnosu na ove kompjutore. Postupak izrade reljefa je vrlo zahtjevan jer se radi o redukciji treće dimenzije. To nije samo mehanička stvar. Mislim da raditi kovanice bez kiparskog pristupa i sudjelovanja, čini mi se da je to u startu pogrešno i površno.”

Na novi natječaj neće se, kaže, prijaviti.

“Neću se prijaviti jer ne želim sudjelovati u pokapanju nacionalne valute. To je štetno za hrvatske interese. Valuta je sidro suvereniteta i jedan izraz nacionalnog identiteta. Ne mogu iz moralnih razloga u tome sudjelovati”, kaže.

Što se tiče novog natječaja za izradu rješenja za kovanicu od jednog eura, Kovačić kaže kako bi bilo logičnije da se ponovi cijeli natječaj.

“Mislio sam da će hrvatski novac trajati dugo, dugo, koliko i sama država. ali, kako su nam uvjeti ulaska u EU bili nepoznati, ostali su skriveni, tako i ova odluka o promjeni valute je donesena narodu iza leđa. Ne mogu to ni objasniti ni prihvatiti, vjerujem da je još uvijek moguće na vrijeme, pogotovo ako se događaji budu razvijali negativno, razmisliti o odustajanju od toga. Nije novac samo ekonomsko pitanje, on je puno više od toga”, zaključuje za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:23