PROMET

AUTOBUSNI PRIJEVOZNICI PRED KOLAPSOM ZBOG EPIDEMIJE 'Autobusi voze zbog dva-tri učenika, prijeti nam stečaj'

 Nikola Vilić / CROPIX

Privatnim autobusnim prijevoznicima koji obavljaju međugradski i međužupanijski prijevoz prijeti kolaps i stečaj ako se ne izmijeni način obračuna usluge prijevoza od strane države i lokalnih vlasti, tvrdi predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.

Prema njegovim riječima, ponovno pokretanje autobusnog prijevoza prijevoznicima samo donosi gubitke. “Sada imaju veće troškove nego kada nisu vozili”, naglašava Lisičak. Ističe kako je glavni problem u činjenici da država i lokalne vlasti prijevoznicima za prijevoz učenika i radnika na nerentabilnim linijama plaćaju po putniku, a ne po prijeđenom kilometru.

“Danas je to čisti gubitak. Ako u autobusu imate dva učenika, to je 200 kuna, a troškovi prijevoza su daleko veći. Zato tražimo da se plaća po prijeđenom kilometru.”

Prema njegovim riječima ništa bolja situacija nije ni u tvrtkama koje obavljaju usluge gradskog prijevoza.

Ako se nešto ne izmijeni, naglašava Lisičak, autobusni prijevoznici krenut će s masovnim otpuštanjem radnika. U prvom valu bez posla bi moglo ostati između 400 i 500 osoba, a u konačnici bi se ta brojka mogla popeti i na tisuću ljudi. No paralelno s time, tvrdi, mnogi bi mogli zatvoriti vrata tvrtki. Drugi problem je što je država s autobusnim prijevoznicima odbila potpisati ugovore o obavljaju javnih usluga, dokument koji pretpostavlja da će im država nadoknađivati gubitke na neisplativim linijama.

“Još od prošle godine upozoravamo da je istekao zakonski rok za potpisivanje ugovora, no država je to ignorirala i time diskriminira privatne prijevoznike - istaknuo je ovi dana Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge autobusnih prijevoznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:55