KAOS U PLOČAMA

Autobusi sa stranim registracijama parkiraju ‘na crno‘, građani bijesni: ‘Opasno je, ništa ne plaćaju i stvaraju gužvu‘

Godinama već govorimo o tome, ali dosad se nije ništa dogodilo, kaže predsjednica Udruge autobusera Croatia bus Vesna Lukić

Autobusi parkirani na cesti prema Belvederu

 Tonći Plazibat/CROPIX

Autobusi stranih registracijskih oznaka parkirani na cesti prema Belvederu već su godinama trn u oku stanovnika Ploča. Osim što parkiraju na cesti, nepropisno, a i opasno, za to dakako ništa niti ne plaćaju. Još je gore, kažu stanovnici Ploča, što parkiranjem na Belvederu u stvari čekaju goste koje na kraju razgledanja povijesne jezgre pokupe ispred gimnazije i tako stvaraju još veću gužvu na cijelim Pločama.

image

Autobusi parkirani na cesti prema Belvederu

Tonći Plazibat/CROPIX

- Naši autobuseri u Kotoru plaćaju parkiranje 15 eura, a ovdje se crnogorskim autobusima ništa ne naplaćuje - piše nedavno jedna čitateljica na društvenim mrežama. Potvrdila je to i predsjednica Udruge autobusera Croatia bus Vesna Lukić koja kaže kako svi domaći vlasnici autobusa u Dubrovniku parkiraju autobuse na dozvoljenim mjestima koje i plaćaju, u Luci, na Medarevu, u Komolcu, a da je problem s parkiranjem "na crno" stranih autobusa svima već poznat.

image

Autobusi parkirani na cesti prema Belvederu

Tonći Plazibat/CROPIX

- Dok se ne riješi i ne sagradi check-point parking za sve strane automobile i izletničke autobuse koji je planiran na Pobrežju, a odakle bi goste u Dubrovnik vozio Libertas ili mi, takva će situacija potrajati. Godinama već govorimo o tome, tražimo da se to napravi, ali dosad se nije ništa dogodilo - govori Lukić. I Gradski kotar Ploče iza Grada već godinama pokušava riješiti problem nepropisnog parkiranja autobusa na cesti prema Belvederu, no svi su napori dosad ostali uzaludni. Srđan Obad, predsjednik GK Ploče iza Grada kaže kako je broj autobusa na cesti narastao s povratkom kruzera:

image

Autobusi parkirani na cesti prema Belvederu

Tonći Plazibat/CROPIX

- Godinama tražimo da se situacija gore uredi, da se postave rampe, da dolaze komunalni redari, pa je to i funkcioniralo jedno vrlo kratko vrijeme, više zbog pandemije. Ipak, vjerujemo da će se i ova situacija riješiti izglasavanjem novih zakonskih odredbi po kojima gradovi s povijesnim jezgrama mogu imati posebnu regulaciju prometa uz njih. Smatramo da će i najavljena posebna regulacija prometa na Ilijinoj glavici od toga trenutka reducirati kompletan promet prema nama i da će prolaziti samo dostavna vozila, vozila hitnih službi i domicilnog stanovništva.

image

Autobusi parkirani na cesti prema Belvederu

Tonći Plazibat/CROPIX

Automatski će to limitirati i broj vozila stranih državljana i autobusa prema Belvederu, jer će im biti onemogućen pristup kontaktnim zonama gradske jezgre. To očekujemo, ali također i javnu raspravu prije donošenja konačnog rješenja te regulacije - govori Obad. On ističe i kako Gradski kotar od početka mandata traži da se izmjesti i autobusna stanica za turističke autobuse ispred zgrade gimnazije, čime bi se situacija s autobusima smanjila jer izletnički autobuseri iz Crne Gore iskrcavaju i ukrcavaju goste upravo na Pločama, a čekaju ih na Belvederu. Domaći autobuseri ukrcavaju goste na Pilama. A što se tiče prevelikog broja automobila domaćeg stanovništva na cestama, što je također ogroman prometni problem, smatra Obad, može se rješavati samo gradnjom manjih garaža.

Koliko često na Belvederu zbog parkiranja autobusa mora intervenirati gradsko prometno redarstvo i koliko su kazni napisali, pitali smo u gradskoj upravi. Odgovor ćemo objaviti kad ga dostave.

image

Autobusi parkirani na cesti prema Belvederu

Tonći Plazibat/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:29