TROŠKOVI ŽIVOTA

Auto: 20.000 kuna, hrana i stan: 16.000, ostalo: 10.000 kn

Marijan Modrić u godinu je dana na Diners kartici potrošio 46 tisuća kuna. Nakon analize svake lipe ostao je šokiran time koliko troši na automobil i hranu

ZAGREB - Godišnji trošak automobila apsolutno ga je šokirao. Obvezno i kasko osiguranje 11.104 kune, popravak i održavanje vozila još 3282 kune, a onda još i godišnja potrošnja goriva od 5172 kune. Sve zajedno: gotovo 20.000 kuna u prošlih 12 mjeseci.

- Zar toliko? Dileme onda nema, Kada dođe do grla, automobil je prvi na redu za drastičnu štednju - iskreno je priznao zagrebački stomatolog Marijan Modrić u trenutku kada se prvi put u životu suočio sa svojim stvarnim životnim troškovima.

Dio keš, dio na karticu

Do izbijanja krize, kao i mnogi drugi, nije previše pratio troškove. Važno mu je bilo zaraditi za jedno veće putovanje godišnje, a u ostalim troškovima ionako nije bio neumjeren. Poneki odlazak u restoran, održavanje stana i automobila. Dio troškova na keš, dio na kreditne kartice. S dolaskom krize, novih poreza i neizvjesne budućnosti odlučio je prvi put podvući crtu.

U svakoj kupnji u trgovini prehrambenih proizvoda potroši između 150 i 200 kuna. Mjesečni troškovi za mobitel 300 kuna, tu i tamo neki komad odjeće i obuće, novi trosjed, još poneki svakodnevni izdatak i godišnji saldo je tu. Marijan Modrić na svojoj je Diners kartici u posljednjih godinu dana “ispeglao” 46.228 kuna. Slično kao i godinama prije, no kriza mu je donijela manje klijenata u zubarskoj ordinaciji i pad prihoda. Odlučio je aktivirati svoj Diners ProFile, novi alat Diners kartice i idućih mjeseci detaljno pratiti sve svoje troškove.

Nema zavaravanja

Svaka kuna doslovno je “secirana” u statističkim kućicama i grafovima pa nema zavaravanja u kućnim excel tablicama. Premda svi financijski savjetnici kažu kako je prvi korak u stavljanju troškova pod kontrolu njihovo praćenje do posljednje kune barem mjesec dana, samo rijetki to doista i čine. Pregled svake lipe na jednom mjestu mnogima je šokantan dokaz da troše iznad svojih mogućnosti.

Marijan Modrić u trgovinama je samo na Diners kartici u 12 mjeseci potrošio 16.168 kuna. Najviše na namještaj zbog opremanja stana i prehranu. Na hranu i režije odlazi mu najmanje trećina prihoda i uvjeren je da tu nema mjesta za štednju. Slično troši i većina ostalih građana.

Tu je prvi put uskočila financijska savjetnica za građane u Erste banci Jelena Kosinec.

- Kako kupujete? - upitala ga je.

- Kupim nekoliko sitnica, a račun u trgovini nikad nije ispod 150 ili 200 kuna. To me uvijek šokira - uz smijeh je priznao Marijan.

Računica na papiru

- Eto prvog koraka. Popis i samo jedna veća kupnja tjedno, umjesto svakodnevne manje kupnje u kojoj uvijek kupimo i ono što nam ne treba - savjetuje Jelena. Računica je odmah na papiru: da je u 41 kupnji u trgovinama prehranom koje je, samo plaćajući Diners karticom, obavio u posljednih godinu dana potrošio dvadesetak kuna manje, bila bi riječ o uštedi od 1000 kuna godišnje. A gdje je još i keš, debitna i još jedna kreditna kartica. Novac iz kućnih budžeta uvijek se vidi na takvim primjerima, curi na sve strane.

Nije pretjerao

- Nisam baš tip koji vodi te računice. Volim sve praktično - kaže Marijan.

- Hajdemo onda vidjeti troškove za odjeću i obuću - predložila je Jelena.

Sve je tu: godišnji trošak 5400 kuna, 15 kupnji, 451 kuna mjesečno.

- Pa nisam pretjerao. Ako se uzme samo Diners - tješi se Marijan, a Jelena nema posebnih prigovora.

Može i korak dalje. Kad je riječ o prodajnim mjestima, najviše je novca ostavio u Lidlu, Konzumu, Tifonu i dm-u.





Kome dajemo novac

Nesvjesno provlačenje kreditnih kartica tako ustvari otkriva i kojem trgovcu dajemo povjerenje, odnosno gdje ostavljamo najviše novca. O svemu tome Marijan Modrić više će razmišljati kada idući put provuče svoju kreditnu karticu.

Četiri najrastrošnija mjeseca

Marijan Modrić jedan je od onih koji žive u skladu sa svojim mogućnostima i ne ulazi u prevelike minuse ili kredite pa zapravo nije riječ o problematičnom klijentu. Ipak, prostora za uštedu je mnogo. Čini se da bi Marijan mogao pripaziti i na pojedine mjesece u godini u kojima očito vrlo lako vadi novčanik. Diners ProFile otkriva mu da je najrastrošniji bio u travnju, srpnju, listopadu i prosincu.

Trag svake potrošene kune

Kao što su proizvođači žvakaćih guma novim brandovima i jakim marketinškim kampanjama uspjeli proteklih godina promijeniti imidž iz proizvoda koji “brane mame” u proizvod koji ustvari štiti zube, kartičari sada mijenjaju imidž kreditnih kartica u sredstvo za kontrolu troškova.

Naime, svi financijski savjetnici kao jedan od prvih koraka štednje uvijek predlažu rezanje kreditnih kartica. To je pravilo od izbijanja krize ponovljeno bezbroj puta. Kartičari pak sada poručuju: spremite škare i svjesno koristite kreditne kartice prateći i kontrolirajući sve svoje troškove.

Erste Card Club prvi je u Hrvatskoj korisnicima Diners kartica nedavno ponudio novu i besplatnu uslugu Diners ProFile. Riječ je o osobnom profilu koji je nakon registracije vidljiv samo vlasniku kartice, a detaljno prikazuje pregled svih kupnji po različitim segmentima unatrag 24 mjeseca. Profil je detaljan te uz ukupnu potrošnju prikazuje i kategorije kao što su prehrana, gorivo, ljepota, stil i sl., ali i iznose prosječnih kupnji, pa čak i trgovine u kojima najčešće kupujete.

U Erste Card Clubu priznaju kako su im neki govorili da novim alatom sami sebi izbijaju potrošnju. Međutim, kartičarima je, naravno, cilj realna potrošnja koju onda mogu uredno i naplatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:31