PROJEKT OD 20 MIL. KN

Apokaliptični prizori oko jednog od najljepših dvoraca u Europi: Trakošćansko jezero od danas je crno grotlo

Kad posao bude gotov, u jezero se pusti voda i vrate danas preseljene ribe, trakošćansko će jezero biti iznova onakvo kakvim ga je Juraj Drašković napravio

Jezero podno dvorca Trakošćan ispražnjeno je radi izmuljivanja

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Prizor koji se danas, ali bit će tako i sljedećih mjeseci, može vidjeti oko dvorca Trakošćan, apokaliptičan je. Dvorac iz 13. stoljeća pod žarkim je zimskim suncem bajkovit, a podno njega, na mjestu gdje je do prije koji mjesec bilo trakošćansko jezero, muljevito je, crno, ogromno grotlo. Širi se smrad.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ispuštanje vode, kao prva faza izmuljivanja jezera je završeno. Riba je privremeno preseljena u druga jezera, a moćna bi mehanizacija za pet mjeseci suhog vremena trebala završiti s poslom. Sad i laik zorno vidi ono što je struka govorila, da je 400.000 prostornih metara trakošćanskog jezera pola mulja, pola vode. Zbog tolikog je mulja rupa u zemlji znatno plića no što bi se očekivalo. Muljevito dno išarano je brazdama, tu i tamo potočić kojim teče tanak, zaostali mlaz. Nekoliko koraka dovoljno je da bi se došlo do "dna" jezera. Kako to nikome ne bi palo na pamet, na ulazima u posjed Trakošćana ploče su s natpisom koji kaže da je hodanje jezerom zabranjeno zbog sedrenog tla koje propada i do dva metra.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako je službena cijena projekta 14,6 milijuna kuna, pribroje li se tome i veliki preliminarni troškovi, izmuljivanje trakošćanskog jezera koštat će 20-ak milijuna kuna, a nositelj projekta su Hrvatske vode. Procijenjeno je da će za odvoz 200.000 kubika mulja grdosijskim kiperima biti potrebno desetak tisuća odvoza.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Veliki se posao izmuljivanja jezera dugo najavljivao, trebao je početi još 2006. godine, kad je i naručena Studija utvrđivanja stanja vode u jezeru s programom mjera za sanaciju i revitalizaciju. PMF je Studiju završio 2007., dvije godine kasnije završen je i idejni projekt, ali nije prošao zbog nedozvoljenog utjecaja na okoliš. Godinu po godinu, i došla je 2021., na čijem se samom kraju započelo s poslom.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako posjed više nije njegov, cijela priča mogla je zapeti da nije bilo odobrenja grofa Draškovića. Obitelji je, naime, država vratila 242 hektara šume, kroz koju ide i put koji treba proširiti zbog prolaska ogromnih kipera do mjesta gdje će istovariti mulj.

Upravo Draškovićima treba zahvaliti za veliko jezero podno Trakošćana. Kad je sakupio milijun forinti za obnovu jednog od najljepših dvoraca u Europi, grof Juraj Drašković poželio mu je dati srednjoeuropski štih, pa je dao napraviti jezero površine 17,1 hektar. Voda se u jezero slijeva iz jednog većeg i 14 manjih potoka.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Punjenje svježom vodom očekuje se u proljeće 2023. godine.

Kad posao bude gotov, u jezero se pusti voda i vrate danas preseljene ribe, trakošćansko će jezero biti iznova onakvo kakvim ga je Juraj Drašković napravio - čisto i zdravo.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 12:01