STRAVA NAKON POŽARA

Apokaliptični prizor: Mesari šumsko tlo pretvorili u tepih od goveđih lubanja, iznutrica i rogova

Vatrogasna intervencija otkrila ilegalno odlagalište klaoničkog otpada kod Pirovca. Najviše lubanja bilo je razbacano uz prometnicu prema crkvi i na tom se dijelu doslovno gazilo preko kostiju
 Željko Huljev/CROPIX

PIROVAC - Stotine goveđih lubanja, papci, iznutrice, rogovi i ostali dijelovi tijela životinja koji nisu namijenjeni prodaji, uz nepodnošljiv smrad, “isplivali” su na površinu od gotovo pet hektara tijekom gašenja šumskog požara na lokalitetu ilegalno odbačenog klaoničkog otpada tri kilometra udaljenom od Pirovca.

Apokaliptični prizor zapaljenih lubanja prvi se ukazao u nedjelju vatrogascima iz DVD-ova Pirovac, Tisno i Vodice koji su na taj teren bili upućeni na gašenje požara te su mnogi od njih tijekom gašenja, i zbog nagle promjene vjetra, morali na lica stavljati zaštitne maske.

Kad su vatrogasci obranili od požara crkvicu Sv. Jurja, ugledali su stotine izgorenih lubanja i kostiju iz raznog klaoničkog otpada.

Najveća koncentracija lubanja bila je razbacana uz prometnicu prema crkvi te se na tom dijelu, u nastojanju da se dođe do crkve, doslovno moralo gaziti preko kostiju.

Pretpostavlja se da su “autori” ovog po veličini dosad nezabilježenog deponija na prostoru Šibensko-kninske županije, mesari i osobe koje se bave trgovinom i preprodajom stoke, pri čemu smo na rubnim dijelovima požarišta uočili i nedavno bačene lubanje koje plamen nije dosegnuo.

Pratili novinare i javljali mobitelom

Dok su reporteri istraživali ilegalno odlagalište životinjskih ostataka, u više navrata na prometnici odmah do lokaliteta zaustavljali su se automobili, a vozači su sa zanimanjem promatrali novinare i nešto dojavljivali mobitelima. Nakon povratka s terena novinari su uspjeli saznati da su neka od tih vozila bila registrirana na osobe koje se bave prodajom i preradom mesa. O pronalasku ilegalnog deponija obaviještena je i sanitarna inspekcijska. ( Ž. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:39