SVE VIŠE ZARAŽENIH

Apel ministru: ‘Ubrzajte proces testiranja učenika, ugroženi su kontakti u školi i izvan nje‘

Povećava se i vjerojatnost izolacija cijelih razreda, pa i škola te prelaska na online nastavu, tvrdi nastavnička grupa Školska zbornica
 Ilustracija/Ranko Suvar/CROPIX

Nastavnici okupljeni u grupu Školska zbornica poslali su otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu u kojemu traže da se ubrza proces testiranja učenika.

Upozoravaju kako u se u nekim slučajevima učenici na testiranje šalju tek pet ili šest dana nakon pojave simptoma. Rezultati se čekaju i do dva dana, a tom vremenu njihovi bliski kontakti u razredu i dalje dolaze u školu, dok su kontakti izvan škole također ugroženi. Bez propisane mjere izolacije, virus šire dalje, pišu nastavnici.

Otvoreno pismo grupe Školska zbornica prenosimo u cijelosti:

'Poštovani gospodine ministre Fuchs,

iako znamo kako ste Vi osobno, kao i Vaše Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo učinili mnogo da škole ne postanu žarišta širenja virusa SARS-CoV-2, svjedoci smo kako se zadnjih tjedana epidemiološka situacija u školama pogoršava.

Tome u prilog govori i činjenica da gotovo sve škole u Hrvatskoj nakon jesenskih praznika prelaze na online nastavu. Iako se radi o samo dva dana, smatramo kako je to samo kratkoročno rješenje.

Zbog povećanog pritiska na epidemiološku službu i velikog broja testiranja potencijalno zaraženih osoba dolazimo u situaciju da se učenici u nekim slučajevima na testiranje šalju tek pet ili šest dana nakon pojave simptoma. Rezultati se čekaju i do dva dana, a tom vremenu svi njihovi bliski kontakti u razredu i dalje dolaze u školu, dok su kontakti izvan škole također ugroženi. Bez propisane mjere izolacije, virus šire dalje.

Smatramo da predugo čekanje na testiranje potencijalno zaraženih učenika ne pridonosi sigurnom okruženju u školama. Isto tako, kasna informacija o zarazi nekog učenika povećava opasnost da njegovi kontakti budu zaraženi i šire virus u školi. Sve to zajedno povećava i vjerojatnost izolacija cijelih razreda, pa i cijelih škola te prelaska na online nastavu.

Stoga Vas molimo da u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo učinite što je moguće da se ubrza proces testiranja učenika i smanji čekanje na rezultate. Poboljšanje u organizaciji testiranja za učenike škola uvelike bi pridonijelo smanjenju širenja zaraze i potrebi za online nastavom.

Ovaj prijedlog iznosimo na temelju rasprave provedene u našoj Facebook grupi Školska zbornica'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:39