NADA SE KONSENZUSU

Anušić o vojnom roku: ‘Spremni smo za njegovu provedbu, podigli smo i naknadu za osposobljavanje‘

Smatra da je to temeljno vojno osposobljavanje u interesu Republike Hrvatske

Ivan Anušić

 Miroslav Slafhauzer/Cropix

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na otvorenju konferencije Hrvatskog generalskog zbora pod nazivom Doprinos branitelja u obrani zemlje i potreba osposobljavanja mladih, koja je održana 25. lipnja 2024. u Zagrebu.

Riječ je o konferenciji koja je dio projekta u sklopu tematske sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva iz tematskog područja Aktivni branitelji u društvu. Raspravljalo se o potencijalnim ugrozama vezano uz nacionalnu sigurnost, daljnjem smjeru izgradnje sustava domovinske sigurnosti te ulozi hrvatskih branitelja u tome.

Ministar obrane pozdravio je održavanje konferencije, koja je ujedno i prigoda za podsjećanje na važnost uloge hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

- Stečenu slobodu moramo nastaviti čuvati modernizacijom i opremanjem naše Hrvatske vojske, što Vlada Republike Hrvatske kontinuirano i čini, ali i osposobljavanjem mladih ljudi u temeljnim vojnim znanjima i sposobnostima, što će pridonijeti njihovu razvoju i zaštiti hrvatskih interesa, poručio je.

Govoreći o važnosti prenošenja istine o Domovinskom ratu mlađim generacijama te ulozi hrvatskih branitelja u stvaranju moderne Hrvatske vojske i hrvatske države, ministar je istaknuo:

- Svi mi koji smo prošli Domovinski rat znamo koja je bila cijena slobode i sigurnosti koju danas uživamo. Naša je obveza nastaviti čuvati svoju slobodu u smislu odvraćanja i spremnosti – da nikome više ne padne na pamet okrenuti pušku prema hrvatskoj državi, našoj granici i hrvatskom čovjeku.

Jedna je od tema konferencije bilo i ponovno uvođenje obveznog vojnog osposobljavanja. Ministar Anušić istaknuo je kako su Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske spremni za temeljno vojno osposobljavanje te kako su razrađeni modeli njegova služenja. Naglasio je kako će o tome pravodobno biti informiran predsjednik Vlade RH, Predsjednik RH, Hrvatski sabor, saborski Odbor za obranu, te, naravno – hrvatska javnost.

- S obzirom na aktualnu geopolitičku i sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj i svijetu, nužno je uvesti određene promjene i ponovno uvesti temeljno vojno osposobljavanje. Riječ je o obuci mladića nakon koje će oni baratati osnovnim vojnim vještinama i steći osnovno vojno znanje. Smatram da je izrazito bitno, jer će tako postati spremniji za sve buduće izazove ne samo u vojnom smislu nego i u svakodnevnom životu, poručio je ministar Anušić.

- O detaljima temeljnog vojnog osposobljavanja, nastavio je ministar, pravodobno će se informirati političku razinu i hrvatsku javnost.

Istaknuo je također kako će se financijski, zahvaljujući zakonskim okvirima i budućim odlukama Vlade RH, poduprijeti oni koji će ići na temeljno vojno osposobljavanje.

U kontekstu povećanja naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje i daljnjih planova oko uvođenja temeljnog vojnog osposobljavanja, ministar je komentirao i civilno služenje i priziv savjesti te najavio kako će se u civilno služenje uključiti lokalna i regionalna samouprava, Civilna zaštita, MUP i, naravno, Oružane snage.

Ministar je na kraju konferencije naglasio da će temeljno vojno osposobljavanje Republici Hrvatskoj pomoći u nošenju s različitim sigurnosnim izazovima te podići sigurnost na jednu višu razinu.

- Nadam se kako se hrvatsko društvo neće dijeliti oko ove važne teme te kako ćemo osvijestiti da je upravo obvezno vojno služenje u interesu Republike Hrvatske i cijelog hrvatskog naroda, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 14:12