STIGLA PONUDA

ANTUN VUJIĆ, IZBORNI DŽOKER VLADAJUĆIH 'SDP želi da im napišem program za predstojeće izbore'

 Dragan Matić/CROPIX

Predsjedništvo SDP-a složilo se s prijedlogom stranačkog šefa Zorana Milanovića da se izrada izbornog programa povjeri Antunu Vujiću.

Premda je glas o tome stigao do Leksikografskog zavoda, gdje je Vujić ravnatelj, on o tome ne želi ništa konkretno reći.“Ništa službeno još nisam čuo, a još manje dogovorio, takva mi je mogućnost samo spomenuta”, bilo je sve što je Vujić pristao izjaviti, dopuštajući da ponudu možda i neće prihvatiti ne bude li uvjeta da je pošteno i odradi.

Stav stranačkog gremija

Milanović je, tvrde visoki izvori u SDP-u, naznačio da su razmatrane i neke druge solucije. Ali koje, na sjednici Predsjedništva nije rekao. Doznajemo također da je tajnik SDP-a Igor Dragovan telefonski Vujića već obavijestio o stavu stranačkog gremija. Članovi Predsjedništva složili su se da za izradu izborne programske platforme nema boljeg od Vujića. No, službeni sastanak na kojem bi ideja trebala biti razrađena i posao uglavljen još nije održan.

Milanovićevi razlozi za povratak već dulje poluotpisanog Vujića posve su očiti. Tko bi u SDP-u, osim njega, takav program uopće mogao napraviti, kaže jedan član stranačkog Predsjedništva koji je želio ostati anoniman. Vujić je predodređen za takvu ulogu: vrhunski je intelektualac, istinski socijaldemokrat, ima ugled u javnosti. Takvi su u SDP-u prava rijetkost, jetko dodaje. Vujić se preporučio i kao autor vrlo zapažene knjige o hrvatskoj socijaldemokraciji. Njen ključni stav da se socijaldemokracija mora radikalizirati barem onoliko koliko su se radikalizirale socijalne okolnosti, procjenjuju u SDP-u, mogao bi prije izbora dobro zvoniti.

Međutim, u vezi s Vujićevim izborom mogla bi se pojaviti dva problema. Jedan je, šuškaju SDP-ovi kuloari, da je on u proteklim godinama napravio više programskih dokumenata, od kojih ništa nije ostvareno. Gdje su oni danas? Na dnu ladice na Iblerovu trgu. Nitko ih od stranačkog rukovodstva nikada nije otvorio, kaže jedan od SDP-ovih patrijarha.

Milanovićev kružok

Drugi je mogući problem, procjenjuje član SDP-ova Predsjedništva, da Vujićeva iskrena socijaldemokratska uvjerenja ne korespondiraju s većinskim raspoloženjem Milanovićeva kružoka, ljudi koji drže ključne pozicije u SDP-u. Kao primjer navodi recentnu izjavu ministra Siniše Hajdaša Dončića koji je sam sebe definirao kao ultraliberala.

Milanović je također davao slične zbunjujuće signale o svojim političkim određenjima. SDP se uvijek prije izbora sjeti svojih lijevih korijena i najavljuje povratak radništvu. No, volja za promjenom vrlo je slaba.

U vrhu stranke se prije godinu dana pojavila inicijativa za izradu novog programskog dokumenta, koji je bio zamišljen kao svojevrsni mobilizacijski faktor za rekonstrukciju SDP-a, ali od toga ništa nije bilo. Jedan vrlo istaknuti SDP-ovac svoju skepsu rezimira na sljedeći način: Vujić može napraviti program moderne ljevice, ali je pitanje može li Milanović od SDP-a napraviti zaista lijevu stranku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:03