ZLATKO KOMADINA

‘Antifašizam je naša konstanta, Titova uloga je tu velika. Pa i Tuđman je bio ponosan na partizanski put‘

Komadina je istaknuo da se mora reagirati na sve što državu svjetonazorski gura natrag

Zlatko Komadina

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u utorak je na svečanoj akademiji u povodu Dana antifašističke borbe rekao da je antifašizam visokovrijedna baština, dio hrvatskog nacionalnog identiteta i konstanta koja će ostati čvrsto u temeljima Hrvatske.

Komadina je na svečanoj akademiji u Rijeci ocijenio da je u tome važnu ulogu odigrao Josip Broz Tito, koji je kao vrhovni zapovjednik antifašističkih snaga uz druge državnike zaslužan za veliku pobjedu i okončanje Drugog svjetskog rata i vraćanje anektiranih dijelova domovine.

"I prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio je ponosan na svoj partizanski put. Njegovom zaslugom antifašizam je čvrsto ugrađen i u temelje suverene i samostalne Republike Hrvatske", istaknuo je Komadina.

Dodao je da se mora reagirati na sve što državu svjetonazorski gura natrag, upozoravati na nedopustivost koketiranja s ekstremizmom bilo koje vrste, na svaku poruku mržnje i glasno prozivati sve one koji ugrožavaju i dovode u pitanja prava manjina, žena, djece, invalida, starih i nemoćnih.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je rekao da zahvaljujući antifašističkim borcima živimo u miru i slobodi.

"Bez njih, kao i bez hrvatskih branitelja, ne bi bilo Hrvatske u današnjim granicama. Borci narodnooslobodilačke borbe pripojili su Istru, Rijeku, Dalmaciju i otoke matici Hrvatskoj, a branitelji u Domovinskom ratu su obranili samostalnu i suverenu Hrvatsku", istaknuo je Filipović.

Rekao je i kako svi imamo obavezu i moralnu odgovornost da cijeneći doprinos, borbu i žrtvu antifašista, s poštovanjem i zahvalnošću, govorimo što znači antifašizam nekad i danas.

"Bez obzira na političke podjele, stranačka neslaganja i sve što nas dijeli, ideja antifašizma mora biti jasna poveznica svih koji misle i žele dobro sebi i svojoj djeci, svim ljudima koji razmišljaju o budućnosti kao o vremenu u kojem će demokratski procesi biti dominantan društveni oblik komunikacije i djelovanja u javnom životu", zaključio je riječki gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:58