SMIJENJENI ŠEF ZAGREBAČKOG HDZ-A

Ante Zvonimir Golem: Maknuli su me zbog Brkićeva pakta s Milanom Bandićem

 Jadran Babić/CROPIX

S donedavnim predsjednikom Gradskog odbora Zagreb, Antom Zvonimirom Golemom, razgovarali smo o okolnostima njegove smjene.

Nekoliko puta ste prije smjene, koliko mi je poznato, razgovarali sa šefom stranke Tomislavom Karamarkom. Tko je sve bio na tim razgovorima i što vam je rečeno?

- U središnjici stranke dva puta je održan sastanak s predsjednikom. Na prvom smo bili još glavni tajnik Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak i ja, te smo više razgovarali o proteklim unutarstranačkim izborima nego o radu Gradskog odbora. Na drugom sastanku bilo je 17 predsjednika područnih odbora i ja. Taj sastanak je služio više kao alibi za donošenje odluke o raspuštanju, nego kao konstruktivni sastanak o problemima u Gradskoj organizaciji. Drugi sastanak bio je, u stvari, dio dobro pripremljenog scenarija koji je trebao poduprijeti odluku koju nisu uspjeli ranije provući na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća 2. kolovoza.

Prizemne kritike

Jesu li vam na tim sastancima spočitavali da loše radite i da nemate podršku članstva?

- Kritike koje su donesene na moj rad i rad Gradskog odbora su toliko prizemne i zapravo su govorile više o onima koji su ih iznosili, nego o suštini kritike. Međutim, priča o podršci članova je puno ozbiljnija. Javnosti se neposredno prije sjednice pokušalo prikazati da nemam podršku članova. Prvo se to pokušalo još u srpnju peticijom koju do danas, kao ni većina članova Predsjedništva stranke, nisam imao prilike vidjeti, a kad se od toga odustalo, pokrenula se priča o kvorumu. Koristeći vrijeme godišnjih odmora kad je većina članova izvan Zagreba, izvršen je pritisak na jedan dio članstva GO-a da ne prisustvuje sjednici i da se na taj način dokaže da nemam podršku Gradskog odbora. Do koje mjere su postojali pritisci možda jednom drugom zgodom, ali tada je postalo jasno da je odluka već donesena i da se samo traži objektivni razlog za raspuštanje Gradskog odbora koji bi se mogao prikazati Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću. Proziran je to razlog i niti jedan član u Zagrebu, a vjerujem ni građani, u to ne vjeruju.

Navodno su od vas tražili da sami podnesete ostavku. Je li to istina?

- Konkretnije, ostavku su od mene zatražili indirektno na tom sastanku, međutim, to sam otklonio. Kad bih ja bio problem HDZ-a u Zagrebu, jasno sam istaknuo, istog trenutka dao bih ostavku. Međutim, u obraćanju sam jasno pokazao da je riječ o zakulisnim igrama i da upravo zbog odgovornosti prema članovima HDZ-a u Zagrebu, stranci u cjelini, kao i svima koji su mi dali podršku za mjesto predsjednika, to jednostavno ne mogu učiniti. Mojom ostavkom ne bi bili riješeni problemi, nego bi se povećali, kao što se to sada i događa nakon raspuštanja Gradskog odbora.

Kaos u HDZ-u

Jeste li bili pod još nekim pritiscima u posljednja četiri mjeseca?

- Bilo je pritisaka svih vrsta i to ne samo na mene, nego i na većinu članova Gradskog odbora, a posebno na članove Predsjedništva GO-a.

Na izborima u svibnju uvjerljivo ste pobijedili. No, jeste li se ipak nečim zamjerili članstvu i izgubili njihovu podršku, kako to tvrdi vrh HDZ-a?

- Mislim da je stvarno stanje suprotno. Smatram da i ja osobno, a i ovaj Gradski odbor koji je raspušten, ima iznimno veliku potporu članstva i zato odluku o raspuštanju smatram opasnom i ishitrenom. Otkad se pročula vijest da je Gradski odbor raspušten, članovi područnih odbora ogorčeno me zovu svakodnevno, što je i glavni razlog da se obraćam javnosti. U kontaktima s članstvom doznajem da u područnim odborima onih predsjednika koji su tražili moju smjenu sada članstvo traži njihove smjene, a s druge strane, u područnim odborima predsjednika koji su podržavali ovaj Gradski odbor i mene, sada se pripremaju raspuštanja i imenovanja povjerenika. Dakle, ishitrena i nerazumna odluka unijela je kaos u stranačku organizaciju.

Ako to nisu bili problemi, što smatrate pravim razlogom vaše smjene?

- Mislim da je tu riječ o kombinaciji osobnih ambicija isprepletenih s određenim interesnim skupinama i to ne samo u HDZ-u, nego i u krugovima bliskim sadašnjem gradonačelniku Bandiću, kojima niti ovakav Gradski odbor niti ja ne odgovaramo, a sve zajedno uz podršku glavnog tajnika Milijana Brkića.

U medijima se pisalo da je razlog smjene vaša podrška Milanu Kujundžiću i navodno dobri odnosi s Ivićem Pašalićem?

- Riječ je o spinovima. Priča o mojim odnosima s Ivićem Pašalićem prikazana je u negativnom kontekstu s istim ciljem kao i podrška Kujundžiću. Sve članove koji su 2002. godine morali napustiti stranku ili se pasivizirati da ne bi bili isključeni iz članstva, danas zovu blokovci ili pašalićevci. Stigmatiziranje i etiketiranje imalo je za cilj od stranke udaljiti sve one koji nisu isto mislili, što se danas vidi da je upravo prednost, a ne mana.

Nezadovoljni članovi

Neki članovi Predsjedništva HDZ-a žale se da su marginalizirani i da su ti sastanci samo formalni. Vi ste kao šef zagrebačkog HDZ-a također bili član tog tijela. Jeste li se ondje osjećali zapostavljeno? Kako uopće izgledaju te sjednice?

- Predsjednik GO-a Zagreb po Statutu je član Predsjedništva pa raspuštanjem Gradskog odbora više nisam u Predsjedništvu. Ne smatram da sam bio zapostavljen. Naime, istina je da vas uvijek mogu marginalizirati onoliko koliko to dopustite. Rasprava je na Predsjedništvu uvijek bilo, iako su se donosile odluke koje je predložio predsjednik ili glavni tajnik. Mislim da članovi Predsjedništva moraju steći više samopouzdanja i otvoreno raspravljati ako se ne slažu s odlukama, a ne šutnjom omogućavati donošenje odluka, a potom razvijati osjećaj marginaliziranosti.

Zamjenik predsjednika i nekolicina članova Predsjedništva redovito iznose svoje mišljenje.

Je li u HDZ-u sve više nezadovoljnih?

- Na žalost, da. Svakodnevno me zovu članovi i to ne samo iz Zagreba, nego iz cijele Hrvatske. Ogorčeni su i nezadovoljni stanjem u stranci, a dodatno time što se ugled HDZ-a koji je ionako bio poljuljan zbog postupaka koji danas pune tiskovine, sada još više srozava, umjesto da stvorimo kritičnu masu zajedništva i konačno krenemo naprijed.

Dr. Prgomet je iznimno cijenjen u mojoj stranci

Kakav je vaš dojam o tome koliko stvarnog utjecaja u stranci ima zamjenik Drago Prgomet?

- Teško mogu dati tu ocjenu jer nisam upoznat s radom zamjenika, kao i odnosom s predsjednikom. Moj interes i pažnja više su bili usmjereni prema Zagrebu i kao član Predsjedništva zapravo sam zastupao interes članova Grada Zagreba. No, među članovima stranke dr. Prgomet je vrlo cijenjen i ima široku podršku članova, što mu ojačava status i utjecaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 13:16