INTERVJU U GLOBUSU

ANTE GOTOVINA O STANJU U HRVATSKOJ 'Najlakše je biti kritičan. Neka svatko radi svoj posao i bit će nam svima bolje'

Gotovina nije siguran hoće li ove godine uopće prisustvovati proslavi Dana pobjede
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Na moru sam. Sezona je. U poslu s uzgojem tuna ovo je najvažnije i najintenzivnije doba godine - govori mi Ante Gotovina za Globus.

“Sezona lova na tune završila je 24. lipnja, kavezi su puni i sad ribu treba hraniti. Upravo traje sezona izlova plave ribe - srdela i inćuna - kojom se tuna hrani. Plovimo zadarskim akvatorijem, ali za ribom idemo i do Jabuke i Palagruže, pa gore do Oliba i Molata, tako da nemam vremena ni za što drugo, za ljetna uživanja... Kad bih barem mogao sada malo jedriti, bio bih jako sretan, ali za to će biti vremena tek u rujnu ili u listopadu”, otkriva mi general Gotovina koji, kaže, na brodu uvijek ima što raditi.

Budući da je iskusan ronilac, pitam ga zaroni li prema potrebi, na primjer kad treba popraviti kavez. “Da, kad je potrebno i kad se pruži prilika u vezi s poslom. Ali, nemam ni ja više 30 godina”, odgovara.

Baš zbog posla Gotovina nije siguran hoće li ove godine uopće prisustvovati tradicionalnoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu 5. kolovoza. “Rado bih se tamo našao sa svojim borcima, ali ako od mene to posao bude tražio, onda ću morati raditi. Ovisi o moru. Prošle sam godine bio u Kninu i jako me veselilo doći tamo nakon toliko godina i svega što se dogodilo. Ništa se ne mora. Samo se mora umrijeti. Proslava obljetnice Oluje važan je datum. Proslavu organiziraju predsjednik države, Vlada, ministarstva, Sabor i udruge. Neka oni organiziraju, a neće svijet stati ako ja ne budem tamo”, kaže Gotovina.

Pitam ga kako gleda na nova prepucavanja o ulozi političara u proslavi Oluje, o tome tko treba sjediti u prvom redu ili držati govore, tko je na kninskoj tvrđavi dobrodošao, a tko nije. “Tim problemom treba se baviti državni protokol koji sve organizira, a mi koji dođemo na proslavu tome se moramo prilagoditi. Hrvatska je uređena i demokratska država koja ima svoje sustave i protokole”, upozorava general.

Kako ocjenjuje stanje u Hrvatskoj u koju se iz haaškog pritvora vratio u studenome 2012., prije već više od godinu i pol?

“Najlakše je biti kritičan. Kritika i autokritika su dobre, ali pritom ne treba biti destruktivan, nego konstruktivan i argumentiran. Uvijek može bolje, ali treba biti realan i težiti cilju, a cilj je bolje gospodarstvo i da svatko radi svoj posao”, komentira Ante Gotovina.

“Kao što vi radite svoj”, pitam.

“Ne želim ja ikome biti primjer. Svatko ima pravo na svoj život. To je demokracija. Demokracija možda nije idealna, ali je najbolja od svih uređenja koje svijet poznaje. Svatko treba raditi ono što smatra da ga čini sretnim i da na tome mjestu doprinosi. Neka svatko radi svoj posao i sve će biti u redu. Vi novinari trebate pisati i izvještavati, a ja koji se bavim ribom, moram loviti ribu. I tako svaki čovjek”, zaključuje. Na pitanje veseli li ga ribolov, spremno daje odgovor: “To su moje slatke brige. Uvijek imate nekih briga. Sretan sam što ovo radim i što mogu raditi”, zaključuje u razgovoru za Globus general Ante Gotovina.

Dolazak Ante Gotovine na proslavu u Knin vjerojatno bi izazvao oduševljenje branitelja koji će se tamo okupiti i koji su prošle godine i njega i generala Mladena Markača dočekali ovacijama. No, zato su premijera Zorana Milanovića glasno izviždali, iako je u svom govoru veličao Oluju. Predsjednik Ivo Josipović dobio je nešto tiši pljesak po kojemu su analitičari zaključivali da je u Kninu ipak bio dobrodošao. Svečanost je prošla bez većih nereda, u slavljeničkoj atmosferi, i to baš najviše zbog dolaska generala Gotovine i Markača.

Kako će, pak, proteći ovogodišnja proslava, krajnje je neizvjesno budući da je državnim protokolom predviđeno da za Dan pobjede govore i predsjednik države, premijer i šef Sabora.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 12:54