MIŠLJENJE JAVNOSTI

ANKETA O ĆIRILICI Od 60 tisuća čitatelja čak 77 posto podržalo bi referendumsku zabranu ćirilice

 CROPIX

Nakon prvog narodnog referenduma iniciranog od strane Inicijative 'U ime obitelji', na kojemu je većina građana prihvatila da se Ustavom ograniče prava seksualne manjine, pripadnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kako tvrde, prikupili su dovoljno potpisa za novi plebiscit.

Opet se radi o pravima manjina, odnosno ovoga puta traži se raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma, a točnu brojku prikupljenih potpisa Stožer je obećao objaviti danas.

VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG LISTA Podržavate li referendumsku zabranu ćirilice?

Na našem portalu Jutarnji.hr u sklopu ankete pitali smo čitatelje kako bi glasali ako dođe do još jednog referenduma. Na pitanje 'Podržavate li referendumsku zabranu ćirilice?' do jučer je odgovorilo više od 28 tisuća čitatelja pri čemu je rezultat bio izjednačen. Međutim, do danas poslijepodne anketu je ispunilo njih 59.147, a rezultat se značajno iz izmijenio. Njih 77,31 posto zaokružilo je 'da', a 22,69% odgovorilo je sa 'ne'.

Podsjetimo, premijer Milanović kazao da do referenduma o ćirilici neće doći dok god je on na čelu Vlade.

- Vjerujem da ćemo vrlo brzo promijeniti Ustav i odrediti koje vrste referenduma su moguće. Toj nedobronamjernoj inicijativi suprotstavit ćemo se svim pravnim sredstvima i za to nam ne treba Ustavni sud, jer Hrvatski sabor donosi Ustav i sam je ovlašten da ga tumači. Ako pogriješi u tom tumačenju, tada Ustavni sud ima pravo i dužnost reagirati, ali da Sabor unaprijed pita bilo koga je li nešto u skladu s Ustavom koji je donio taj isti Sabor, to je neozbiljno, Dakle, referenduma o pravima nacionalnih manjina neće biti, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:13