ZORAN MILANOVIĆ

‘Andrija Matijaš Pauk poginuo je zato što je politika to htjela, kada su hrvatski ciljevi već bili ispunjeni‘

Predsjednik je nazočio prisezi vojnika i 31. obljetnici 4. Gardijske brigade Pauci

Predsjednik Zoran Milanović

 Paun Paunovic/Cropix

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović u četvrtak je u splitskoj vojarni Dračevac na svečanosti 31. obljetnice 4. gardijske brigade "Pauci" i svečane prisege dobitnika crvenih beretki poručio kako je "Hrvatska uvijek prva, a da su onda sva druga savezništva i lojalnosti."

"Vaš prisega je kratka i jasna i svaki put se prisjetite - Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti," istaknuo je vrhovni zapovjednik u govoru nakon svečane prisege i dodjele 92 crvene beretke pripadnicima mehanizirane bojne „Pauci."

Milanović je podsjetio kako je to druga prisega koju su dali dobitnici crvenih beretki, pošto su u prvoj, po završetku osposobljavanja, prisegnuli da će, kako je rekao, čuvati Hrvatsku, njezin ustavnopravni poredak, granice – sve ono što je sveto modernoj, demokratskoj državi.

image

Predsjednik Zoran Milanović

Paun Paunovic/Cropix
image

Predsjednik Zoran Milanović

Paun Paunovic/Cropix

"Hrvatska i prije svega Hrvatska, a tek onda sve drugo," naglasio je Milanović.

Danas ste to produbili i proširili, prisegnuli ste da ćete služiti hrvatskom narodu. Točnije - cijelom hrvatskom narodu. To je duboko i važno obećanje. Služit ćete im tako da vas vodi odgovorna, demokratska i humana politika koja prije svega ima interes Hrvatske“, poručio je Milanović pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“ čestitajući im na položenoj prisezi.

Predsjednik Milanović se u prigodnom obraćanju prisjetio i slavnog zapovjednika brigade Andrije Matijaša Pauka, koji je poginuo u BiH.

„Vaš zapovjednik, slavni Andrija Matijaš Pauk je poginuo u zadnjim danima, trenucima rata. Poginuo je u susjednoj državi, u drugoj, neovisnoj državi koja nije Hrvatska, ali u kojoj živi više stotine tisuća Hrvata. Poginuo je zato jer je politika to htjela, međunarodna zajednica, Sjedinjene Američke Države - kada su hrvatski ciljevi i ambicije u tom ratu već bili ispunjeni," rekao je Milanović.

Dodao je kako je Matijaš Pauk poginuo s još nekima u zadnjim trenucima, zadnjim izdisajima rata.

"To nikada ne smijete i, siguran sam, nećete zaboraviti. To je žrtva koja je po svojoj težini i simbolici posebna i drukčija. Ginuli su i drugi i svaki poginuli je jednako vrijedan, ali u tom gubitku ima neke simbolike i pouke“, rekao je predsjednik Milanović.

Zapovjednik 3. mehanizirane bojne "Pauci" pukovnik Ivica Armanda je istaknuo kako su među današnjim dobitnicima 92 crvene beretke veći dio njih djeca hrvatskih branitelja i veterana 4. gardijske brigade, a to je jamstvo, naglasio je, da će se nastaviti baštiniti sve vrijednosti Domovinskog rata.

"Od vas se očekuje da budete moralna vertikala našeg društva, poručio je pukovnik Armanda, pozvavši ih da crvenu beretku nose "s ponosom i dišpetom"

image

Predsjednik Zoran Milanović

Paun Paunovic/Cropix
image

Predsjednik Zoran Milanović

Paun Paunovic/Cropix
image

Predsjednik Zoran Milanović

Paun Paunovic/Cropix

Osim predsjednika Milanovića, crvene beretke pripadnicima 3. mehanizirane bojne „Pauci“ uručili su načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Boris Šerić, izaslanik ministra obrane general Željko Živanović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler, zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci pukovnik Ivica Armanda, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade „Pauci“ Borislav Lapenda, član Predsjedništva te udruge umirovljeni pukovnik Mirko Čondić i predsjednica Nadzornog odbora udruge Vesna Boban.

Uz predsjednika Milanovića na svečansoti su bili njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine. Tijekom Domovinskog rat poginulo je njezinh 195 pripadnika, gotovo 1600 je ranjeno, a četiri se vode kao nestali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:50