AFERA PEGLANJA KARTICA

ANDREA ZLATAR NIJE SAMA POTROŠILA 152.000 KUNA Ministrica danas podnosi ostavku

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović i šefica HNS-a Vesna Pusić odlučili su da Andrea Zlatar mora odstupiti
 Goran Mehkek/CROPIX

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić mogla bi danas podnijeti ostavku predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, neslužbeno doznajemo iz dobro upućenih izvora.

Takav je dogovor, naime, pao jučer na sastanku predsjednice HNS-a Vesne Pusić i premijera Milanovića. Vesna Pusić je razgovarala telefonski sa Zlatar Violić i tražila od nje objašnjenje nalaza Državne revizije koji je pokazao da je ministrica dizala gotovinu sa službene kartice i poslije taj novac vraćala u ratama te da za službena putovanja i troškove reprezentacije nije dostavila sve potrebne račune.

I drugi su trošili

Ukupno je na taj način potrošeno 152.000 kuna, no, kako smo jučer doznali, to nije bio samo trošak koji je napravila Zlatar Violić, već i njen zamjenik Berislav Šipuš, ali moguće je da i neki drugi suradnici nisu pravdali troškove službenih putovanja. Upravo je to razlog zašto Šipuš na kraju neće zamijeniti Andreu Zlatar Violić na mjestu ministra kulture, iako se to još jučer mislilo, a kao moguća nova ministrica spominje se Tamara Perišić, dosadašnja zamjenica u Ministarstvu.

Sve je prepustio HNS-u

Doznali smo i to da je Državno odvjetništvo zatražilo službenu dokumentaciju Državne revizije koja je već poslana u DORH i slučaj se istražuje.

- Važno je naglasiti da nije istina što su neki mediji pisali da je sama ministrica podigla 152.000 kuna sa službene kartice. Naime, riječ je i o podizanju gotovine i o troškovima službenih putovanja i reprezentacije. Također, nije utvrđeno jesu li ministrica i njeni suradnici doista putovali ili ne, jer nismo pronašli odgovarajuću dokumentaciju pa ne možemo zaključiti da uopće nisu putovali - pojasnio je jedan izvor iz Državne revizije.

Zlatar Violić, čini se, podnijet će sama ostavku, a da do toga nije došlo, smijenio bio je vrh HNS-a, koji se sastaje u četvrtak. Kako smo doznali od više sugovornika premijer Milanović ne želi se osobno angažirati u razrješavanju ovog problema i sve je prepustio Vesni Pusić i vodstvu HNS-a.

Jedan SDP-ov ministar jučer je kratko komentirao da se radi ili o neshvatljivoj aljkavosti ili o sumnjivom ponašanju ministrice kao i da ne razumije zašto je muljala s računima. Kao što je Jutarnji list pisao u jučerašnjem izdanju i u vrhu HNS-a su osupnuti financijskim skandalom koji je izazvala Zlatar Violić, a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (ujedno i potpredsjednik HNS-a) potvrdio je u utorak da ministrica kulture odlazi iz Vlade i da u stranci za nju imaju spremnu zamjenu.

Kandidatura za UN

Za ostanak u vladi ona bi morala predočiti jako čvrste argumente koji bi pobili izvještaj Državne revizije.

U ovoj priči treba uzeti u obzir i činjenicu kako je Vesna Pusić najavila kandidaturu za Glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda i sigurno joj ne treba skandal i potencijalne optužbe da je pokušala zaštiti kompromitranu ministricu iz vlastite stranke.

Izbor unutar ministarstva: U HNS-u vjeruju da i Berislav Šipuš može naslijediti šeficu

Od početka tjedna Ministarstvo kulture zatvoreno je za službene informacije o epilogu mandata ministrice Andree Zlatar. Neslužbeno, međutim, doznajemo da je HNS potragu za nasljednikom ministrice proveo u samom Ministarstvu.

- HNS nema odgovarajućih kadrova za mjesto ministra kulture, a sve i da ima, nijedna se kvalitetna osoba ne bi prihvatila mandata od samo nekoliko mjeseci, mandata takoreći otpravnika poslova - kaže izvor blizak HNS-u u Ministarstvu. Zbog kratkoće mandata, u HNS-u su izračunali da im se najviše isplati postaviti osobu koja je već uhodana u birokratski sistem. Vrh HNS stoga u Berislavu Šipušu, zamjeniku ministrice Andree Zlatar, doznajemo, vidi najprikadniju osobu za novog ministra. Vladimir Stojsavljević, kažu izvori, nije izgledan kandidat jer navodno već dugo ne uživa naklonost Vesne Pusić, dok pomoćnicu Vesnu Bulatović u HNS-u smatraju bliskom Bandićevoj listi. Kao moguća ministrica razmatrala se i pomoćnica za međunarodnu suradnju Tamara Perišić, no Šipuš se HNS-u zasad čini boljom opcijom. (Ivana Mikuličin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:36