NEOVISNI EKSPERT

ANALIZA VJEŠTAKA JUTARNJEG 'Zgrada sisačke Hitne pomoći plaćena je tri milijuna kuna više!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Kolika je zapravo stvarna vrijednost objekta autosalona Lav Auto Popec, kojeg je Sisačko-moslavačka županija za 9,8 milijuna kuna kupila u travnju 2012. godine i preuredila taj nekadašnji peugeotov servis i salon automobila u zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije?

KOMENTAR JUTARNJEG Evo zašto je zgrada Hitne pomoći u Sisku skupa

Jutarnji je uz pomoć ovlaštenog sudskog vještaka za građevinsku struku, izračunao realnu cijenu zgrade Hitne medicnske pomoći u Sisku. - Nemam sve parametre, no s obzirom da vrlo dobro poznam tu zgradu, u kojoj sam nekoliko puta boravio duže vremena, te da sam nedavno napravio službenu procjenu sličnog gospodarskog objekta , mogu reći da je plaćena cijena od 9,8 milijuna kuna preplaćena.

Tu cijenu po kvadratu taj objekt ne bi postigao niti u Zagrebu, iako je riječ o vrlo kvalitetnom objektu, rekao nam je sudski vještak.

Kaže kako je zgrada autosalona građena prije šest godina prema tada važećim standardima i kriterijima koje je tražio Peugeot. Materijali su za autosalon vrlo kvalitetni, no pitanje je koliko je to dobar materijal i dobra kvaliteta gradnje za medicinski objekt. Zgrada nema kanalizacije, nego septičku jamu, nema prilazne pješačke staze, što su, nema sumnje, otegotne okolnosti. Znam da je u njoj ljeti bilo vruće, zimi zima. Najviša cijena, na koju bih ja procijenio zatvoreni dio objekta, iznosi 800 eura po četvornom metru, odnosno oko 6.104 kuna, što je dvije tisuće kuna po kvadratu manje od procjene porezne uprave.

IZVANREDNA PRESICA U POREZNOJ 'Nekretnina u Sisku procijenjena je na zakonit način'

Kada se uzme u obzir ukupna kvadratura, dobije se razlika u cijeni veća od dva milijuna kuna. Precijenjeno je i cijena parkirališta od 494 kune za četvorni metar. Može iznositi najviše 300 kuna, jer je riječ o jednostrukom običnom asfaltu. To je 400.000 kuna pretplate .

Isto tako, preplaćena je i cijena građevinskog zemljišta, jer je ona tolika u boljim lokacijama Siska, s kompletnom infrastrukturom i s mogućnošću građenja. Prema toj računici županija je preplatila za najmanje 2,6 milijuna kuna. No, to je procijenjena vrijednost , a pitanje je kolika se cijena može dobiti na tržištu, ako kupac nije županija koja ne pita za cijenu.

Slična zgrada godinama je bez kupca

Napominjemo da jedna druga autokuća svoj salon vozila u Sisku neuspješno prodaje već tri godine. Radi se o nešto manjem objektu, od 676 kvadratnih metara, također s pripadajućim parkingom. Cijena je 390 tisuća eura, odnosno 4.270 kuna po kavdratu, dvostruko manje nego je procijenjen četvorni metar autosalona Lav Auto Popec kojeg je kupila upanica Merzel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:32