KRITIČKI OSVRT

ANALIZA FORBESA: Hrvatska je katastrofa koja čeka da se dogodi!

Zagreb, 290911.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Bit će to neka prokleta stvar na Balkanu, predvidio je njemački kancelar Otto von Bismarck krajem 19 stoljeća kada je upitan što će izazvati sljedeći veliki rat u Europi. Sjetimo li se da je s Balkana i Grčka, zemlja koja danas muti globalno tržište, situacija ni danas nije ništa manje složena. Uz to, 2013. godine još jedna balkanska zemlja, Hrvatka, postaje članica EU.

Tako američki časopis Forbes počinje svoju priču u kojoj, uz ostalo, iznosi tvrdnju: “Hrvatska u EU: katastrofa koja čeka da se dogodi”.

Čišćenje kuće

- Ako ta zemlja ne očisti kuću prije ulaska u EU, još jedna nestabilna ekonomija postat će breme Uniji, pogoršavajući probleme koji već postoje. Bit će više dugova, više tereta za porezne obveznike EU, više rizika od bankrota zbog pozajmica i više pritiska na ionako silaznu putanju američkih tržišta povezanih s europskima, analizira Forbes.

Približavanjem 2013. godine više se poažnje posvećuje hrvatskim ekonomskim problemima, uključujući upozorenja guvernera Željka Rohatinskog da je potrebno više rezati rashode kako bi se izbjegao ekonomksi kolaps.

Zvijezda u usponu

Kao zvijezdu u usponu Forbes predstavalja Natašu Srdoč, predsjednicu Adriatic instituta koja osim na fiskalne probleme ukazuje i na problem antikorupcije.

Komentirajući istraživanja tog instituta, Forbes piše kako će Hrvatska, ako su ona istinita, predstavljati još jednu nestabilnost za EU te da bi se članstvo u Uniji moglo pokazati kao katastrofa i za hrvatski narod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:29