OPTUŽEN U AFERI KRTICA

Ana Karamarko s Petrovićem je radila u vrijeme dok je on bio pod istragom USKOK-a

 Nikša Duper / CROPIX

Poslovni angažman između MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića i Ane Šarić Karamarko, supruge Tomislava Karamarka, osim zbog slučaja Ina-MOL, mogao bi politički biti problematičan i zbog činjenice da su u vrijeme njihove suradnje Uskok, ali i sudovi, Petrovića već bili osumnjičili zbog kupovanja podataka iz najtajnijih Uskokovih istraga u tzv. aferi krtica.

Suradnja između Petrovićeva Peritus savjetovanja i Drimije, prema riječima Ane Karamarko, počela je 1. veljače 2012. i trajala do 31. prosinca 2015., kada je prekinuta jer je Karamarko postao član Vlade. Josip Petrović bio je pak uhićen 21. ožujka 2013., a pušten je nakon pretrage stana i ispitivanja, no nedugo poslije toga 25. ožujka Uskok ga je i službeno osumnjičio. Par mjeseci poslije rješenje o provođenju istrage protiv Petrovića potvrdio je i istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda, da bi 10. travnja 2014. protiv njega bila podignuta i prva verzija optužnice. Naime, sud je tu prvu optužnicu odbacio, a Uskok je još tri puta podizao optužnicu protiv Petrovića, da bi konačna verzija bila potvrđena u siječnju 2016.

Cijelo to vrijeme, dakle od ožujka 2013. do kraja 2015., Petrović je bio pod Uskokovim kaznenim postupkom zbog “špijuniranja” Uskoka i mediji su o tom slučaju vrlo opširno izvještavali. Međutim, to po svemu sudeći nije bilo zvono za uzbunu i razlog za raskidanje suradnje između Drimije i Peritus savjetovanja. Premda se o poslovanju Josipa Petrovića, osim njegova angažmana vezanog uz MOL, malo zna, tijekom istrage je postalo vidljivo da je riječ o osobi koja ima cijeli spektar interesa i poznanstava u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Petrović je istražiteljima objašnjavao da je već 20 godina prijatelj s poduzetnikom Igorom Mlinarom, koji je također optužen s njim, te da se Mlinar pokušavao ubaciti u posao trgovine naftom zajedno s jednim Palestincem, no da od toga na kraju nije ništa bilo. Dodao je da se druži i s Markom Vojkovićem, u čijoj je tvrtki Adriatica net Mlinar bio zaposlen kao savjetnik.

No, podatke o još jednom mogućem Petrovićevu poslovnom angažmanu dao je istražiteljima 2013. i izvršni dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza i poduzetnik Zoran Gobac, koji je rekao da je kao savjetnik društva Atlantis koje je u Luci Ploče imalo zakupljene terminale za ukapljeni naftni plin pokušao preko Petrovića dogovoriti suradnju s Inom, odnosno MOL-om. U angažman je trebao biti uključen i osječki ‘kralj željeza’ Željko Biloš, čija bi ljevaonica iz Osijeka izrađivala tankove za plin. Međutim, rekao je Gobac, taj se posao nikada nije realizirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:57