BEZ PREDRASUDA

‘Amerika je suočena s četiri velika problema... Ovo nije kriza SAD-a, ovo je kriza Zapada‘

O ključnim izazovima Bidenove administracije razgovarali smo s Ivom Josipovićem i Mirom Kovačem
Miro Kovač i Ivo Josipović
 Hanza Media TV

Dan nakon inauguracijskog govora Joea Bidena, u kojem je novi američki predsjednik za najvažnije političke ciljeve postavio suzbijanje epidemije, koja je usmrtila više Amerikanaca nego svi meci i granate u vrijeme Drugoga svjetskog rata, dokidanje rasne nejednakosti i uzleta bijelog supremacizma, ujedinjenje politički duboko podijeljene nacije te povratak SAD-a u svaki kutak svijeta, u televizijskom studiju Hanza Medije o ključnim izazovima Bidenove administracije danas smo razgovarali s bivšim predsjednikom RH Ivom Josipovićem i bivšim ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem.

Josipović kaže da je Biden održao staložen i miran govor u kojem se referirao na sve slabosti "Trumpova režima, Amerike i svijeta".

- Jasno je poručio da će promijeniti mnoge stvari u američkoj politici i društvu, ali i buduću poziciju SAD-a na svjetskoj sceni. Biden je dobro uočio da je jedan od ključnih problema SAD-a borba protiv epidemije koronavirusa, borba u kojoj se Trump nije iskazao. Mnogi analitičari smatraju da bi Donald Trump ponovno dobio izbore da nije bilo epidemije, odnosno da je izbore izgubio zbog loše reakcije na epidemiju, posljedica čega je velik broj preminulih i paraliza gospodarstva. Trump se cijelo vrijeme nemarno i s omalovažavanjem odnosio prema epidemiji, fenomenu koji je zahvatio cijeli svijet. Zatim, Biden je pozvao na jedinstvo Amerike, zemlje koja nikad nije bila toliko podijeljena kao danas, a ta je podjela prešla i u nasilje. Što se tiče međunarodnih odnosa, Biden je jasno poručio da će SAD napustiti Trumpovu politiku izolacionizma... Američke službe špijunirale su najviše dužnosnike Europske unije, pucalo je savezništvo Europe i SAD-a. Nadam se da će se to savezništvo, kao što je Biden i obećao, obnoviti - rekao je bivši predsjednik RH analizirajući inauguracijski govor novog predsjednika SAD-a.

A hoće li Bidenu biti lakše riješiti krucijalne domaće probleme (epidemiju, rasnu nejednakost, podijeljenu naciju...) ili vratiti snažnu prisutnost SAD-a u svaki kutak svijeta?

- Naravno da svaki državnik najprije skrbi o svojoj zemlji i svom društvu. Biden će imati pune ruke posla jer je Amerika doista podijeljena zemlja. Iako podjela ima u svakom društvu, činjenica jest da su te podjele u Trumpovoj eri naglašane do te mjere da je došlo do napada na Capitol. To će sigurno ostaviti traga na imidž SAD-a, ali i samog Trumpa koji je napravio veliku grešku zbog koje se sada on njega distanciraju i neki od vodećih republikanaca. Amerika je sada suočena s četiri glavna problema: krizom zdravstva zbog epidemije, što je i glavni razlog Trumpova pada; zatim s time povezanom ekonomskom krizom te krizom povjerenja ljudi u politiku. Na tome će Biden morati puno raditi, morat će biti pristupačan i onima koji nisu za njega glasali. Četvrti veliki problem je kriza nepovjerenja u znanost. Zadnjih godina niječu se realnost i činjenice, a žive alternativne činjenice. Imat će Biden puno posla u svojoj zemlji. A budući da je SAD, bez obzira na jačanje Kine, i dalje prva politička, ekonomska i tehnološka sila svijeta, mi svjedočimo ne samo krizi Amerike, nego i krizi Zapada. I tu je velika odgovornost nas Europljana, bit će vrlo važno hoćemo li Amerikancima pružiti ruku (pomirenja) jer posljednjih godina vodila se naglašena borba za resurse unutar političkog Zapada. Tu je Trump bio vrlo brutalan. Nije htio prihvatiti to da i mi Europljani imamo neke svoje interese. Brutalno je gledao samo na svoje. Morat ćemo se dogovoriti o podjeli dužnosti u tom prostoru političkog Zapada - kaže Miro Kovač.

Što se pak (političke) sudbine Donalda Trumpa tiče te hoće li ga Senat osuditi i na kaznu zabrane obavljanja bilo koje javne dužnosti u budućnosti, čime bi ga se automatski diskvalificiralo od moguće kandidature na idućim izborima za predsjednika SAD-a, naši sugovornici tvrde da je još prerano za konačne odgovore te da sudbina Donalda Trumpa ovisi o puno faktora: o tome hoće li ga republikanci u potpunosti prekrižiti, hoće li Biden i Demokratska stranka procijeniti da ga je bolje pustiti niz vodu ili, pak, baciti s litice...

- Mislim da gospodina Trumpa očekuju veliki izazovi privatne naravi. On je već ranije par puta bankrotirao, a izgleda da se ponovno nalazi pred bankrotom i da je svoju političku poziciju držao i koristio da izbjegne svoj ekonomski kolaps - smatra Ivo Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 14:29