REKET NA PELJEŠCU

Američki milijarder traži pomoć premijerke Kosor

Projekt vrijedan 1,5 milijuna eura čeka već dvije godine jer lokalne vlasti traže 50 tisuća eura kako bi se riješio birokratski problem
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

Jedan od najbogatijih ljudi u SAD-u Robert Benmosche i njegova partnerica s Pelješca Marija Mrgudić žele uložiti u vinariju na tom hrvatskom poluotoku u vrijednosti od 1,5 milijuna eura, no cijeli projekt čeka jer dvojac ne želi pristati na reket od 50 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija .

Sada žele susret s premijerkom Jadrankom Kosor i ministricom Marinom Matulović Dropulić koji će im, vjeruju, biti omogućen u ožujku preko američkog veleposlanstva.

„Pravi šok sam doživjela kada mi je rečeno da moramo obustaviti izgradnju vinarije jer dio naše nekretnine prelazi u drugu katastarsku česticu koja nije građevinska! Diskretno mi je u više navrata poručeno da se sve ipak može riješiti za 50 tisuća eura. Nisam to htjela“, ispričala je za Slobodnu Marija Mrgudić.

Također tvrdi da joj nitko nije odgovorio niti na požurnicu koju je poslala u nadležne urede Korčule, Županije i Ministarstva.

Uglednom biznismenu Robertu Hermanu Benmoscheu bilo je ponuđeno čelno mjesto u posrnuloj najmoćnijoj osiguravajućoj kući na svijetu (AIG), za što ga je osobno zadužio predsjednik Barack Obama, no on im je rekao da ne može dok ne završi berbu u svome vinogradu, na poluotoku Pelješcu.

Ugledni biznismen je od Metropolitan Lifea napravio najveću američku grupaciju za životna osiguranja. Čelnu dužnost u AIG-u preuzeo je 10. kolovoza 2009.

U Dubrovnik se zaljubio prije desetak godina, gdje je kupio i uredio vilu Splendid.

U Hrvatsku je prvi put došao 1997. kada je svoji 200 suradnika doveo u Dubrovnik na nagradno putovanje. Na putovanje do Jadrana nagnao ga je podatak koji je pročitao da je Zinfandel , najčešća vinska sorta koja se uzgaja u SAD-u, možda podrijetlom iz Hrvatske.

Nakon toga se odlučio vratiti u Hrvatsku i ondje uzgajati vinograde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:42