OD IZVORA DO MORA

Ambalažni otpad prikupljao se i u gradu na četiri rijeke

Ono što imamo mi u Karlovcu, malo tko ima i ako nećemo brinuti i to sačuvati, neće nitko drugi, poručio je gradonačelnik Damir Mandić

Od izvora do mora - Karlovac

 Privatna Arhiva/

Akciju prikupljanja ambalažnog otpada u sklopu ekološkog projekta Od izvora mora organizirao je i grad Karlovac. Brojni volonteri okupili su se kako bi očistili područje Logorišta. Među njima bili su i je zaposlenici gradske uprave, tvrtki i ustanova, članovi Vijeća MO Logorište i stanovnici tog dijela grada. Tako je grad na četiri rijeke postao čišći, ljepši i zdraviji.

Sudjelovanje u projektu Od izvora do mora, čiji je cilj povećati svijest o adekvatnom zbrinjavanju ambalažnog otpada i sadnjom stabala povećati kvalitetu života u gradovima, logičan je nastavak i ranijih napora koje je ovaj grad namijenio za brigu o prirodi. U proračunu čak imaju posebno rezervirana sredstva za uklanjanje otpada iz prirode, koji stvara problem diljem Hrvatske.

Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, kaže kako je i ova akcija čišćenja doprinos s razine gradskog sustava kojom žele ukazati na taj problem.

“Stvarno nitko nema razloga ostavljati otpad, bilo koje vrste, u prirodi. Karlovac ima dva reciklažna dvorišta, na Ilovcu i na Maloj Švarči, gdje se besplatno mogu odložiti i zbrinuti sve vrste otpada. Zato i poziv svima u Karlovcu da uložimo još više truda jer ono što imamo mi u Karlovcu, malo tko ima i ako mi nećemo brinuti i to sačuvati, neće nitko drugi!”, poručio je Damir Mandić.

image

Od izvora do mora - Karlovac

Privatna Arhiva/

Ako Karlovac bude najbolji grad u kategoriji onih s više od 35 tisuća stanovnika, nagradu od 15 tisuća eura iskoristit će za sadnju stabala u gradskoj četvrti Švarča, u mirnom dijelu gdje prevladavaju zgrade s četiri do osam stanova okružene stablima starosti 80 do 100 godina. Površina na kojoj je planirana sadnja odjeljuje stambene objekte od sportskih površina, dječjeg vrtića i dječjeg igrališta. Iz Karlovca kažu kako bi to bio nastavak stoljetne tradicije brige o parkovima, stablima, zelenim površinama - samo prošle godine posađeno je 300 novih stabala.

“Brinemo o svojim parkovima jer je Karlovac grad u parku i sve što imamo trebamo čuvati. Neka i ovo bude poziv svima da još više brinemo o svom okolišu”, kaže gradonačelnik Damir Mandić, koji je i sam sudjelovao u akciji prikupljanja ambalažnog otpada.

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine, kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Do 1. srpnja znat će se tko su najbolji gradovi iz tri kategorije: mali (do 10 tisuća stanovnika), srednji (od 10.001 do 35 tisuća stanovnika) i veliki gradovi (više od 35 tisuća stanovnika).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 00:05