ZORAN MILANOVIĆ

‘Albina? U rječniku pod prevara piše - Eurosong! A želim se osvrnuti i na sulude tvrdnje o Možemo!...‘

‘Htio bih se osvrnuti na sulude tvrdnje nekih da je to opcija financirana iz inozemstva. To govore oni kojima se sve vrti oko tantijema, love...‘
Zoran Milanović
 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović danas je u posjetu Međimurju.

Posjetio je tvrtke iz Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije u Međimurskoj županiji. Tom prilikom je obišao proizvodne pogone "Šestan-Busch“ u Prelogu, „Čateks“ u Čakovcu i „Jelen Professional“ u Belici.

Iz Čakovca se obratio javnosti.

- Ove čizme su malo bolje od američkih, nosim ih već godinama. Nije ista klasa hrvatska kaciga i francuska. FBI je sad kupio nekoliko tisuća komada. Sve se radi od materijala koji je dostupan svakome, ali ovdje rade najbolje. Jako je poticajno za one koji se žele baviti poduzetništvom.

Osvrnuo se i na jučerašnji briefing kod premijera oko nabave vojnih aviona i odgovorio na pitanje je li se čuo s načelnikom Glavnog stožera.

- Jučer sam bio previše direktan kad sam komentirao njegov odlazak u Bruxelles. Pola godine je premijeru trebalo da okupi ministre pa se nadam da će uskoro odlučiti. Treba se naći i Vijeće za obranu. Ja sam poslao dopis, odluku treba donijeti na Vladi, a prije toga treba biti sjednica Vijeća za obranu. Ali što se tiče poštivanja zakona, vidjeli smo svega ovih godina, rekao je Milanović.

- Ja sam to inicirao, to je mogao napraviti i premijer, ali očito nije. Siguran sam da će Ustavni sud reagirati.

Komentirao je i situaciju na Vrhovnom sudu, odnosno činjenicu da nitko od kandidata nije dobio pozitivno mišljenje.

- To je mišljenje. Vidjet ćemo u Saboru kad bude sučeljavanje oči u oči s ljudima koji su je pokušavali preplašiti, diskreditirati, pričati morske gluposti o njezinom programu... Neke stvari u RH nakon te rasprave neće više biti iste. Gledajte pa ćete vidjeti. Ovo nije prijetnja, naprosto je moje predviđanje.

Je li vrijeme za rekonstrukciju Vlade?.

- To je premijerova stvar i stvar većine u parlamentu. Ja sam imao nešto nalik rekonstrukciji ali ništa veliko. Plenkovićeva je stvar i većine koja ga podržava, koja je jako mala, ali ima i izletnika što je po meni stvar za DORH,ali tko sam ja da to kažem.

Zatim je opet komentirao zrakoplove.

image
Predsjednik Milanović posjetio je pogon tvrtke 'Šestan - Busch'
Željko Hajdinjak/Cropix

- To je sve dobro, sve zadovoljava potrebe HV-a za idućih 30 godina. Može biti skroz novo, skoro novo... Više puta sam rekao da se donese ta odluka. Neobično mi je da se pola godine o tome očito u Vladi nije razgovaralo. Ako je bio potreban briefing i načelnik Glavnog stožera koji tamo baš i nije imao što raditi, onda znači da o tome nisu dotad razgovarali. Na kraju će odluku donijeti premijer ili Šeks.

Novinari su predsjednika pitali i za komentar na Eurosong.

- Kad pogledate u Oxford dictionary prijevara ili fraud, to je onda Eurosong. To je umjetnost koja je subjektivna prema tome glavu gore, pred Albinom je ozbiljna karijera, a to neka ne zaboravi.

Komentirao je i debakl SDP-a na lokalnim izborima.

- Debakl je doživio u Zagrebu, ovo drugo mi se čini i da i ne. Ima interesantnih rezultata. Tu su još neke bitke otvorene u nekim nedodirljivim sredinama, bedemima...

Osvrnuo se i na situaciju u Osijeku pa nastavio o uspjehu stranke Možemo! u Zagrebu.

- Ne mogu to komentirati, nisu skupili.. U Zagrebu je veliki uspjeh stranke Možemo!. To ja nisam uspio kad sam vodio SDP a skoro smo ostvarili većinu sami. To se i ranije događalo, ja sam dobio u Zagrebu 60+ posto glasova, ali to fluktuira. Zna se kako Zagreb diše. Htio bih se osvrnuti na sulude tvrdnje nekih da je to opcija financirana iz inozemstva. To govore oni kojima se sve vrti oko tantijema, love.. To je uvreda i suludo je reći da je financirana iz inozemstva. Valjda to onda drže u madracu. Kampanja je bila jeftina. Puno jeftinija od jedne Bandićeve, tu su se trošili milijuni kuna, ja kao predsjednik stranke to nisam vidio a na kraju je SDP to morao platiti. Novac je davala mafija... Plašiti ljude sad Sorošima... Ljudi su ušli u Sabor i iz toga se financiraju. Da te ne bi financirao Soroš ili nekakva fanatična sekta, financira te državni proračun, kaže predsjednik.

Novinari su ga upitali kako komentira velik broj novih imena na listama.

- To je kao pogrebna poduzeća, uvijek je sezona. Drugi ljudi, bolji ljudi, lošiji ljudi, varalice, šarlatani.. Građani to katkad prihvate i lupe glavom o zid. Uvijek je sezona, nikad dosadno, zaključio je Milanović.

Milanović u Prelogu - Šestan-Busch nastavlja s novim poslovima

Tvrtka Šestan-Busch prošli je tjedan pobijedila na natječaju za izradu zaštitnih kaciga za francusku policiju, a pobijedila je i na natječaju u Nizozemskoj, najnovije su vijesti s kojima su čelnici te tvrtke iz Preloga u srijedu upoznali predsjednika države Zorana Milanovića.

Milanović je danas posjetio i obišao pogon tvrtke Šestan-Busch u Prelogu, a tom mu je prigodom predstavljeno i poslovanja tvrtke.

Šestan-Busch je tvrtka koja se bavi proizvodnjom proizvoda za osobnu zaštitu, primarno zaštitnih kaciga, a direktor Alojzije Šestan hrvatskog je predsjednika upoznao s programom koji tvrtka radi za vojsku i policiju te mu, kako je rekao, priopćio dvije ekskluzivne vijesti.

"Prošli tjedan smo pobijedili na francuskom natječaju, radimo za francusku policiju, a danas smo dobili obavijest da smo pobijedili na natječaju u Nizozemskoj", rekao je Šestan, dodajući i kako trenutno rade za mađarsku vojsku.

Šestan je objasnio kako je riječ o drugom natječaju za Francusku na kojem su bili svi svjetski proizvođači, a Šestan-Busch će raditi 11 tisuća kaciga u razmaku od tri godine za njihovu specijalnu policiju, dok će za Nizozemsku raditi tisuću kaciga kao pilot program.

Predsjednik Milanović u Međimurju je tijekom dana posjetio tvrtke koje se prvenstveno bave obrambenom industrijom te sjedište klastera obrambene industrije, a Šestan je poručio kako je došao u najbolju tvrtku takve proizvodnje na svijetu.

Čelnici Šestan-Buscha predsjednika države su upoznali s kompletnom proizvodnjom te tvrtke, koja trenutno zapošljava 71 djelatnika, od čega je devet inženjera koji rade na razvoju, a prošle je godine ostvarila oko 78 milijuna kuna prihoda. Prosječna bruto plaća je 15.500 kuna, neto plaća 8 .800 kuna, a Šestan je naglasio kako je u planu i daljnji rast plaća.

"Dosada smo proizveli više od 2,5 milijuna kaciga, razvili više od 35 tipova različitih kaciga, a imamo u razvoju multifunkcionalnu kacigu koja će biti namijenjena domovinskoj sigurnosti i masku koja će biti dostupna i vojski i policiji i domovinskoj sigurnosti", rekao je Šestan.

Uz pogone tvrtke Šestan-Busch u Prelogu, predsjednik države je danas posjetio i tvrtku Čateks u Čakovcu te Jelen Professional u Belici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:52