najavio reformu socijale

Aladrović najavio reformu socijale: Komentirao i Severinu i Popovića, ali i zapošljavanje supruge

Ministar Aladrović najavio je veliku reformu sustava socijalne skrbi te je iznio nekoliko detalja
Josip Aladrović
 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, ministri su se obratili novinarima.

Izjavu je prvi dao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Osvrnuo se na današnji mirni prosvjed socijalnih radnika i slučaj smrti djevojčice iz Nove Gradiške.

- Nakon zaprimanja nalaza, uz nalaz Hrvatske psihološke komore i upravni nadzor ministarstva, poduzet ćemo daljnje korake vezano za slučaj iz Nove Gradiške. U proteklih 20-ak dana smo intenzivno razgovarali sa svim dionicima u sustavu socijalne skrbi. Sustav je spreman za reformski zahvat. Pripremamo akcijski plan koji ćemo brzo predstaviti javnosti, najavio je Aladrović.

- On će obuhvaćati širok zahvat u sustav socijalne skrbi, ali određeni izazovi su se prikupljali kroz dug period pa će nam i za reformu trebati dug period. Vrata Ministarstva su svima otvorena. Danas smo vidjeli da se dogodio protest socijalnih radnika. To je njihovo pravo i ne želim ga osporiti, ali očekujemo i nadamo se kvalitetnoj suradnji s predstavnicima cijelog sustava socijalne skrbi, rekao je Aladrović i dodao kako je siguran da se zajedničkim radom može promijeniti sustav da on postane kvalitetan.

- Da ga građani dožive tako i da korisnici budu zadovoljni. Želim naglasiti značaj svih djelatnika u tom sustavu, bez obzira na to što se pojavljuju svakakve konotacije. Svi daju maksimalan doprinos, ali mi kao Ministarstvo moramo omogućiti da zaposlenici imaju bolje radne uvjete i da mogu dati još više, a da korisnici budu zadovoljni našom uslugom, rekao je Aladrović.

Upitan o tome zašto se toliko dugo čeka na nalaze, Aladrović kaže:

- Mi smo prvi radni dan ujutro imali sastanak s Komorama i inzistirao sam da nalaz dobijemo brže. Slažem se da je mogao završiti ranije. Imali smo i covid, bila je zaražena djelatnica nad kojom se nadzor činio i očekujemo ga krajem tjedna.

Ministar je govorio i o akcijskom planu.

- Želimo da niti jedna skupina korisnika ni djelatnika ne bude zanemarena i da napravimo kvalitetan dokument. Želimo da on bude provediv. Ne želimo još jedan dokument koji će biti sam sebi svrha nego dokument po kojem ćemo mi postupati, a čije ćemo rezultate morati moći vidjeti nakon nekog vremena, rekao je i dodao da je dokument jako obuhvatan.

- Cilj nam je gledati perspektivu korisnika, ali plan je jako detaljan i opsežan, a kroz nekoliko dana će biti detaljno predstavljen taj plan.

Planira riješiti i velik nedostatak radnika i preopterećenost postojećih djelatnika.

- Napravili smo analizu do razine svakog centra za socijalnu skrb o nedostajućem kadru. Brzo ćemo krenuti popunjavati taj kadar u sve centre. Nedostatak postoji na većini lokacija i to ćemo riješiti novim zapošljavanjima kako bi se rasteretili djelatnici.

Istaknuo je da postoje i neke procesne prepreke koje nisu na vrijeme savladane. Na pitanje tko radi akcijski plan rekao je da je ključni dionik Ministarstvo.

- Ono vodi cijelu proceduru. U našem ministarstvu kolegice su pravne, pedagoške struke, struke socijalnih radnika... Tu su sve struke koje su potrebne. Nismo naišli na velika mimoilaženja. Ono što dobijemo kao povratnu informaciju o problemima, većina njih će biti dio rješenja u Akcijskom planu i siguran sam da će svi biti zadovoljni. O samim detaljima ćemo aktivirati sve zainteresirane dionike.

Novinari su ga upitali o slučaju Severine i Milana Popovića.

- Centar je dao svoje mišljenje i u tijeku postupka je došlo do pokušaja utjecaja na vještaka. Ja u samu srž tog slučaja ne želim ulaziti ali centar je svoj posao odradio.

Ministar Aladrović odgovorio je i na optužbe da je HDZ u Zagrebu isprepleten sa strankom Milana Bandića te da ju zovu 'HDZ 365' te je komentirao zapošljavanje njegove supruge na mjesto voditeljice Bazena Utrina.

- Moja supruga je zaposlena putem javnog natječaja, kad ja nisam bio ministar u Vladi. Apsolutno to ne može biti u doticaju s HDZ-om. Ovo zapošljavanje moje supruge se dogodilo putem javnog natječaja prije nego što sam ja postao aktivan političar.

Govorio je i o mjerama za očuvanje radnih mjesta.

- Od ekonomskih mjera možemo zadržati ovo što trenutno imamo. Dolazi ljeto i morat ćemo redefinirati sve što ćemo činiti u tom pogledu u budućnosti.

- Zakon o udomiteljstvu će se naći na stolu. Određene nelogičnosti kojima nismo doskočili ćemo sada otvoriti i siguran sam da ćemo doći do kvalitetnih prijedloga, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:14