NEVJEROJATNA ODLUKA SUDA

Aktivist koji je pomogao obitelji djevojčice Madine da zatraži azil kažnjen sa 40.000 kuna

Kažnjen je jer je pomogao obitelji afganistanske djevojčice koja je poginula 2017. godine

Madina Hussiny

 Are You Syrious/Facebook; Tea Cimas/Cropix

Aktivist organizacije Are You Syrious Dragan Umićević prekršajno je kažnjen s 40.000 kuna jer je pomogao obitelji Hussiny da dobije priliku koja joj je zakonom zajamčena, ali ju im je hrvatska policija uskraćivala - zatražiti azili nakon ilegalnog prelaska hrvatske granice.

Obitelj Hussiny je nakon Madinine pogibije u više navrata pokušavala prijeći hrvatsku granicu, ali ih je hrvatska policija u "puschbacku" vraćala. Četiri mjeseca nakon Madinine pogibije, u noći na 21. ožujka 2018., pokušali su i četvrti put, i uspjeli su ilegalno ući u Hrvatsku.

"Negdje oko ponoći nazvali su me iz organizacije Are You Syrious da im je preko WhatsAppa obitelj Hussiny javila kako su prešli hrvatsku granicu negdje kod Bajakova i da se nalaze na nekoj livadi. Kako živim u Osijeku, bio sam najbliži toj lokaciji, sjeo sam u automobil i odvezao se prema tome mjestu", ispričao nam je u jučerašnjem telefonskom razgovoru Umićević i nastavio:

"Sjećam se da je padao snijeg. Kada sam došao do opisane lokacije na kojoj su stajali i policijski kontejneri, pokucao sam da ih obavijestim kako sam aktivist i da idem ususret skupini ilegalnih migranata. Nitko na moje kucanje nije odgovorio, ali u jednom su trenutku iz mraka iza nekog nasipa iskočili policajci. Mislili su da sam švercer ljudima. Objasnio sam tko sam i što tu radim. Moja prisutnost bila je bitna jer sam bio svjedok da su ušli Hrvatsku i time onemogućio policiju da ih vrati natrag prije nego što im da priliku da zatraže azil.

Policijska patrola je, međutim, i prije mog dolaska znala da je skupina migranata prešla granicu, jer su ih pratili termovizijskim kamerama. U jednom trenutku ta je skupina izašla na cestu. Bilo ih je četrnaest, od čega jedanaest djece. Policija ih je privela u nekakav prihvatni centar, zapravo malo bolji zatvor u najbližem mjestu Stošincima. Pratio sam ih dok sam mogao do policijske stanice. Nakon dva, ili tri tjedna na kućnu adresu stigla mi je prekršajna prijava od policije. Tražili su da platim kaznu od 50.000 eura, dva mjeseca zatvora i zabranu rada organizaciji Are You Syrious!. Ostatak znate", ispričao nam je Dragan Umićević.

Samo šest mjeseci kasnije Prekršajni sud u Vukovaru, stalna služba u Županji, osudio ga je na prekršajnu kaznu od 40.000 kuna. Na tu presudu se žalio, ali ni tri godine od njezina donošenja, Visoki prekršajni sud nije riješio taj predmet. Nakon presude Europskog suda u Strasbourgu, kojom je, uz ostalo, taj sud utvrdio da je država vršila pritisak na nevladine organizacije koje rade na zaštiti ljudskih prava, bit će zanimljivo vidjeti kakvu će u slučaju ovog aktivista presudu donijeti Visoki prekršajni sud.

Sudovi u Vukovaru i Osijeku s druge su strane, prema navodima iz presude Europskog suda, u pravilu odbijali sva nastojanja odvjetnice obitelji Hussiny da se provede istraga okolnosti koje su prethodile smrti male Madine, ili su donosili odluke kojima su utvrđivali da je istraga već provedena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 19:59