VELIKA ŠKRTICA

Ako ste ugovorili ovu štednju u banci, moguće da ćete dobiti samo polovicu kamate koju očekujete. I sve je legalno

Ako ste ugovorili ovu štednju u banci, moguće da ćete dobiti samo polovicu kamate koju očekujete. I sve je legalno

Država na zaradu od štednje naplaćuje porez od 12 posto

 Jutarnji list/HANZA MEDIA

Svi oni koji su se razveselili povoljnijim kamatnim stopama na štednju koje sada brojne banke nude za neke kraće periode oročenja vrlo su se vjerojatno naknadno razočarali kad su po isteku te štednje išli provjeriti koliko im je novca doista sjelo na račun.

Dio banaka je, naime, u posljednje vrijeme počeo nuditi posebne vrste štednje, uglavnom na period od šest mjeseci, u sklopu kojih garantiraju kamatnu stopu od dva do tri posto (ovisno o banci), no računica nije baš tako jednostavna, u što se možete uvjeriti u našem kratkom videu u kojem vam prikazujemo koliko novca po isteku štednje možete zbilja očekivati na svojem računu.

Baš zbog toga što mnogi tako olako stave potpis na ugovor kasnije se ne mogu načuditi što su umjesto svote koju su očekivali zapravo dobili samo pola novca, a onda im je i od toga dio uzela država na ime poreza pa se postavlja pitanje tko je od te štednje imao više koristi - potrošač ili država?

Mudre banke, barem neke od njih, potom su osmislile i kreativan način kako da te kamatne stope nakon nekog vremena "potiho smanje" - o čemu su također potrošače informirale na vrijeme, ali bez garancije da su oni to zbilja i pročitali.

U našem kratkom videu pogledajte na što sve trebate paziti prilikom ugovaranje štednje i koliko je izgledno da ćete biti bogatiji po isteku ugovora.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 08:20